Kultúra

2009.09.07. 02:29

Tőzsér Árpád az emlékdíjas

Balatonfüred - Tizenhetedik alkalommal rendezték meg a nemzetközi költőtalálkozót és a Salvatore Quasimodo-költőversenyt a városban. A díjkiosztó ünnepséget és a gálaműsort szombaton este tartották az Anna Grand Hotel dísztermében.

Kellei György

A kétnapos programsorozat pénteken délután kezdődött a Magyar Fordítóházban (Lipták-ház), ahol Madarász Imre irodalomtörténész, Arnaldo Dante Marianacci, a bécsi Olasz Kulturális Intézet igazgatója és Alessandro Quasimodo, a költő fia egy fotóalbumot mutatott be, majd a kerek templom galériájában megnyitották azt a képekből és dokumentumokból álló kiállítást, amely Salvatore Quasimodo és a nagyvilág kapcsolatát eleveníti fel. Ezt követte a Hotel Silver konferenciatermében zajló eszmecsere - Quasimodo és Európa -, amelyet Barna Imre irodalomtörténész, műfordító vezetett. 

Másnap délelőtt Költészet és ifjúság címmel zajlott beszélgetés az Anna Grand Hotelben. Házigazda volt V. Kulcsár Ildikó, a Nők Lapja főmunkatársa. A beszélgetésben részt vett Tomaso Kemény, a Milánóban élő költő, Hámoriné Duna Katalin, a füredi Lóczy Lajos Gimnázium igazgatója és Győri Varga László költő és tanár. 

Idén 198 szerző csaknem 400 pályaműve érkezett be a költőversenyre, mondta Mezey Katalin költő, a Quasimodo Alapítvány elnöke szombaton délben a Szent Miklós motoros hajón tartott sajtótájékoztatón. Norvégiából, Írországból, Ukrajnából, Szlovákiából, Romániából és Szerbiából is jelentkeztek költők. Kóródi Ildikó, az Irka Egyesület elnöke a tavalyi díjnyertes versekből készült filmekről szólt, amelyeknek forgatókönyvét a rendezők írták. Az alkotásokat a Duna Televízió támogatásával forgatták. Szakonyi Károly író a meghívásos Bertha Bulcsu irodalmi pályázat díjazott szerzőit mutatta be a sajtótájékoztatón, amelyet Cserép László művelődési osztályvezető vezetett. Megtudtuk, hogy a szicíliai Messinában is Quasimodo-emlékdíjat alapítottak, amelyet az októberi kulturális héten adnak majd át. Végül Praznovszky Mihály irodalomtörténész, főszerkesztő bemutatta a Füreden megjelenő Tempevölgy kulturális, művészeti és tudományos folyóirat első évfolyamának harmadik számát, amely már a díjazott költeményeket is tartalmazza. 

Délután Salvatore Ettore, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója nyitotta meg Angelo Minuti szobrászművész tárlatát a Kisfaludy Galériában. A kilenc éve hazánkban élő művész a víz és a folyó, a harmónia és a szépség, az idő és a misztériumok, valamint a költészet és a filozófiák értelmezését ábrázolja művészetében. 

Ugyancsak Salvatore Ettore emlékezett Quasimodóra a Tagore sétány parkjában álló emlékfájánál és szobránál. Kiemelte, hogy a költő a 2. világháború után a társadalom és az ember elkötelezettségét helyezte költészete középpontjába. A megemlékezést koszorúzás követte, közreműködött Csincsi Ferenc karnagy irányításával a városi ifjúsági fúvószenekar. 

A díjátadó ünnepségnek és a gálaműsornak az Anna Grand Hotel díszterme adott otthont. Köszöntőjében Bóka István füredi polgármester hangsúlyozta, hogy a város sokat köszönhet a Quasimodo-költőversenynek, a rendezvénysorozat az olasz-magyar kulturális kapcsolatok meghatározó eleme lett, szervesen illeszkedik a hagyományokban gazdag füredi kulturális életbe. Az Olasz Köztársaság nagykövete, Giovan Battista Campagnola levélben üdvözölte a rendezvényt. Örömét fejezte ki, mivel több mint 20 ezer magyar diák tanul olaszul. Vasy Géza irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség elnöke Füred szellemiségéről, a Balaton inspiráló hatásáról és egyetemességéről, a víz, a költészet és a zene együttes jelenlétéről szólt az ünnepségen. 

Idén a Quasimodo-emlékdíjat a Pozsonyban élő Tőzsér Árpád költő kapta Esti dramolett című verséért. Kálnay Adél Valami emberi című verse a különdíjat nyerte el. Oklevélben részesült Szabó T. Anna, Csontos János, Boda Edit, Báger Gusztáv, Kun Árpád, Molnár Krisztina, Neogrády Antal, Beck Tamás, Petőcz András, Sztanó László, Gyárfás Endre, Kabdebó Tamás. A filmek rendezőit - Vizi Mária, Dégi János, Papp Gergely - is díjazták, majd levetítették alkotásaikat. Bertha Bulcsu-díjat kapott Aczél Géza, Alexa Károly, Ferdinandy György, Péntek Imre és Szentmártoni János. A díjnyertes költeményeket Alessandro Quasimodo és Lukács Sándor színművészek adták elő. A gálaműsor a Debreceni Filharmonikusok szólistáinak koncertjével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!