Laza

2009.12.14. 10:25

Pozitív csávó vagyok - Csiszár Jenő újra a mikrofon mögött

Ostobaságnak tartja, hogy bárki képes kereskedelmi rádiót politikai alapon működtetni. Még mindig megosztó személyiségnek, de saját megfogalmazása szerint pozitív csávónak tartja magát a médiában, viszont kicsit meglepődött azon, hogy a régi időkhöz képest ma már kevesen nyilatkoznak róla negatívan.

Varga Róbert

A Szigligeten élő Csiszár Jenő tíz év szünet után újra mikrofon mögé ült és a nemrég indult Class FM-nél a tanácsadói munkája mellett hétköznap estenként műsort vezet.

- Mivel lehet Önt megbántani?

- A hazugsággal, gerinctelenséggel és simlisséggel.

- Csak azért kérdeztem ezt, mert egykor valami olyasmit mondott, hogy a magyar média egy szemétdomb és azon az újságírók, műsorvezetők piti kakasként kapirgálnak és most Ön is visszatért a piti kakasok közé. Hiányzott a szemétdomb?

- No, itt álljunk meg egy kicsit, mert ezt a mondatot annak idején az újságírók kiemelték egy nyilatkozatomból és csúsztatva adták közre, ami szerintem gazemberség. Pontosan azt mondtam: a magyar média egy piti szemétdomb egy csomó piti kakassal, velem együtt. Csak ezt az utolsó két szót - velem együtt - nem írták meg. Ez a módszer amúgy is jellemző erre a közegre. 

- Ez a közeg mégis vonzza. Miért? 

- Mindig azt csinálom az életben, amihez kedvem van. Volt egy életszakaszom, amikor úgy gondoltam, a szemétdomb tetején akarok lenni, ott kapirgáltam és kukorékoltam. Beleláttam milyen élet ez, aztán otthagytam a dombot, nem kapirgáltam. Foglalkoztam ezután is médiával, csak nem voltam szem előtt és nem abból éltem. Most megint van kedvem az egészhez.

- Van az a pénz, amiért érdemes kakasként kikaparni a szemétdombról a gyémánt félkrajcárt?

- Pénzért dolgozom én is, de még soha sem kapartam ki a félkrajcárt. A rádiózás számomra viszont nem elsősorban a pénzről szól. Ez az életem, a hétköznapom, ünnepnapom, ebben van sokszor a boldogságom és a bánatom. Nekem a rádiózás a csúcs a sajtóban. Most pedig  a Class FM-nél olyan emberekkel hozhatunk létre valamit a semmiből, amiért érdemes reggelente felébredni. 

- Az mennyire befolyásolja ezt az ébredést, hogy sokan politikai alkut emlegettek akkor, amikor a Class FM nyerte a rádiós pályázatot és nem a Danubius?

- Szerintem ebben a kérdésben prekoncepció van.

- Akkor másként megközelítve - és ezt talán nem gondolja prekoncepciónak - a nemrég lezárult rádiós pályázatok komoly politika és társadalmi vihart kavartak. Ön miként élte meg az ezzel járó megbélyegzést?

- Valamennyire foglalkoztatott, de semmilyen formában nem lehet ezt bélyegként emlegetni. Én mindig a tényekre figyelek. Az, hogy a pályázatok elbírálása után mindenféle érzelmi hullám tört a felszínre, inkább a vesztes feleknek volt köszönhető. Kicsit meg is értem őket, hiszen én sem szeretek veszteni, de itt nem történt más, mint az, hogy a jobb pályázat győzött.

- Csak azon múlt, hogy ki ígér a másiknál többet, mint a politikában?
 
- Nyilvános pályázat volt, egyenlő feltételekkel, egyforma paraméterekkel és az döntött, hogy ki adott kedvezőbb ajánlatot a másiknál. Ezután persze azok, akik alul maradtak, illetve a hozzájuk kapcsolódó érdekcsoportok és hallgatók felkorbácsolták az érzelmeket, indulatokat generáltak, ami szerintem felesleges volt, de talán már lecseng ez. Nem szabad elfeledkezni arról sem, amit a jobb és baloldali újságírók azért már egyaránt leírtak, hogy az Országos Rádiós és Televízió Testület-be (ORTT) politikai pártok delegálják a tagokat, az egy politikai szervezet és mindig is ők döntöttek a pályázatokról. Nem csak most, hanem 15-20 éve. Ehhez kapcsolódóan még azt is hangsúlyoznám, hogy mostani vesztesek politikai körökben lobbiztak azért, hogy ne is legyen pályáztatás. Ez mégsem korbácsolt olyan vihart, mint most egy igazságos döntés.

- Ennek ellenére pont a rádiós pályázatok kihirdetése után lemondott az ORTT elnöke. Nem érzi ezt jelzésértékűnek?

- Nem tisztem kommentálni Majtényi László határozatát. Ez az ő döntése volt.

- Az mennyire zavarja, hogy a Class FM-et besorolták a jobb oldal rádiójának, mert a tulajdonosának Advenio Zrt-nek érdekeltsége volt a Heti Válaszban is?

- A Neo meg ezek szerint bal oldalé ugye? Most mit mondjak erre? Ez az ország már csak ilyen megosztott. Ostobaság az, hogy bárki is képes egy kereskedelmi rádiót politikai alapon működtetni, mert ez ellent monda a piac törvényeinek. Aki mégis megpróbálná ezt, az belebukna. Szerintem csak jó és rossz rádió létezik. Mi zenés, szórakoztató rádió vagyunk és nagyon szeretnénk jók és piacvezetők lenni. Ezért dolgozunk. Nálunk kilencven százalékban a muzsikáé a főszerep és tíz százalék a közszolgálatiság. Mindemellett szakmai és lelkiismereti kérdés az, hogy minden harmadik szám magyar legyen.

- Azon gondolkodtam, ami már mások fejében is megfordult, hogy gyakorlatilag nem volt az törvényszerű, hogy az újságírók, tévések után a rádiósokat is megpróbálják politikailag besorolni valahová?

- Nem tudok én ezzel mit kezdeni. Amikor a Heti Hetesben dolgoztam akkor az egyik héten voltam én mocskos kommunista, a másikon meg fasiszta. Mondták már rám, hogy zsidó bérenc, meg azt is, hogy nyilas. Soha nem álltam be nyilvánosan egyetlen politikai párt zászlaja alá, mert a családomból hozom azt az elvet, értékrendet, hogy a vallás és a politikai hovatartozás magánügy. Nem játszom a hülyét, tudom, hogy ez az ország a végletekig átpolitizált, mégis rajtunk, civil embereken múlik, hogy tudunk-e ezen változtatni. Be kellene már temetni a lövészárkokat.

- Most tíz év után ült vissza a rádió mikrofonja mögé, le kellett porolnia magát ehhez, mint egy régi lemezt?

- Nem akarok régi lemez lenni. Én mindig magamat adom, őszintén, nem kell ehhez leporolnom semmit. Nem gondolkodtam ezen, mert nekem a rádiózás tényleg a mindenem. Teljesen mindegy, hogyan vesz részt az ember egy műsor elkészítésében, hordhat szendvicset vagy beszélhet a hallgatókhoz, mindegyik egyformán fontos. Nem titok, az elmúlt tíz évben több ajánlatom volt, mégsem láttam egyikben sem a kihívást, ezért nemet mondtam a műsorvezetésre. Most azonban a rádió vezetése kért, hogy üljek be a stúdióba és ezt örömmel tettem.

 - Ahogy az internetes fórumokat figyelem, kapott már a hallgatóktól ezért hideget és meleget egyaránt, mint a régi időkben.

- Igen, de számomra most az volt a meglepő, hogy kevés a negatív vélemény. Gondoltam is arra, hogy mi a franc van, mi történt, már azt hiszik az emberek, hogy nem iszom vért vagy konszolidálódtam így ötvenévesen? Marketing és szakmai szempontból is nagyon bejött annak idején, hogy megosztó személyiség vagyok, tudtam, hogy mik ennek az előnyei és viseltem hátrányait is. Ebben a műfajban inkább legyél valaki, akit nem mindenki szeret, mint olyan szürke, akit mindenki kedvel.

- Ha már az életkora szóba került. Melyiket szereti jobban hallani a lelke, azt, hogy fél évszázada született, vagy, hogy ötvenéves?

- Teljesen mindegy. Az évszámok, évek nem számítanak, csak annyira, hogy mindig tudom, hogy hol tartok. Olyan ez, akár egy regény. Kell bele a könyvjelző.

- Az foglalkoztatja, hogy mennyi van még hátra ebből a regényből?

- A gyermekeim születése óta néha beugrik az a gondolat, hogy én sem élek örökké, de ettől nem lesz rossz kedvem.

- Ágyban párnák között vagy a mikrofon mögött szeretne meghalni?

- A mikrofon mögött, de legyenek mellettem a gyermekeim. Ám azért még ne temessenek!

- Még ötven év belefér?

- Ki tudja? Jó lenne. Imádok élni, szeretem a létezés minden pillanatát. Az élet lehet, hogy rövid, de olyan szép, hogy ezt ki kell használni. Én ilyen pozitív csávó vagyok. Nekem a váltások, változások mindig a legjobb időben jöttek az életembe. Szeretek apának lenni, szeretek a családommal lenni, szeretek otthon lenni. Nekem a Balaton, szűkebben pedig Szigliget a világ közepe.

- Ön a település marketingembere?

- Nem vagyok az, de vállalom ezt is, ha kell. Az ország legszebb helyén élek a gyermekeimmel, ettől is szép az élet, meg a rádiózástól, a rock and rolltól és mindattól a sok pillanattól, amit egymásnak tudunk adni. Olyan ramaty a világ, hogy muszáj nekünk szebbé tenni.  

- Szeretné a gyermekeit is úgy nevelni, hogy Önt követve rock and roll emberek legyenek?

- Nem szeretném rock and rollra nevelni őket, inkább mintát akarok mutatni, hogy legyenek tisztességesek, egyenesek, becsületesek.

- És pozitívak ugye?

- Az már jön magától. Vérükben lesz.

Csiszár Jenő 1959. szeptember 5-én született Fertőszéplakon. Rádiós és televíziós műsorvezető. Tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán, kommunikáció szakon végezte. 1997-ig vezette az Apukám világa c. fiatalokkal foglalkozó betelefonálós rádióműsort a Juventus Rádióban majd a Petőfi Rádióban. 1999-től 2000-ig a Heti Hetes első évadjának műsorvezetője volt, majd a TV-höz igazolt, ahol csiszár.hu címmel saját műsort vezetett egy évig. 2001 után párjával  Olaszországba költöztek, majd legközelebb 2003 nyarán tűnt fel a képernyőn az m2 Sziget TV c. műsorában. Később a TV2-n vezette az Activity-t, valamint 2006 július elejétől 2007 október 31-ig a Mokka-t. A Balaton, ezen belül Szigliget és a vitorlázás szerelmese, kétszeres Kékszalag győztes Litkey Farkassal és a Lisa-val (2007, 2009). Felesége Újvári Eszter kosárlabdajátékos. Két ikerfiuk van, Dániel Miklós és Márton Jenő. Jelenleg a Digisport és Class FM rádió műsorvezetője. Utóbbi helyen tanácsadóként is dolgozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!