Laza

2011.04.30. 07:48

The Bluesberry Band - A sokszínűségtől szól jól a zene

Mi azt valljuk, mindig legyen egy léc, amit meg kell ugrani, legyen hova fejlődni, legyen mibe kapaszkodni. Ha valaki pár éve azt mondja nekem, hogy ilyen helyeken, ilyen nagyszerű zenészekkel fogunk játszani, ráadásul ekkora sikerrel, azt hiszem, sürgősen lázmérőt kerestem volna neki - mondja Eckert Ervin, a The Bluesberry Band alapítója, vezetője.

Matolcsi Renáta

A zenekar aktív, sikeres hónapokat tudhat maga mögött. Klubkoncertjein többek között olyan nagy-ágyúkkal lépett színpadra, mint Ferenczy György, Muck Ferenc, Pribojszki Mátyás, Mohai Tamás és Tátrai Tibor, s mint megtudtuk, a nyár is izgalmasnak ígérkezik.

- A Bluesberry-klubot azzal a nem titkolt céllal keltettük életre, hogy az együttes közreműködésével bemutassuk a Veszprém környéki élőzene-rajongóknak a blues, rhythm & blues és soul műfaj sokszínűségét, mindezt egy-egy karizmatikus hangszeres, énekes szólista segítségével. Igyekeztünk a blueszene közismert hazai nagyjai közül olyan előadókat meghívni, akik mind-mind más oldalról közelítik meg a műfajt, más-más színezettel képviselve azt a sokoldalú zeneiséget, amit az általunk is szeretett és játszott műfaj magában rejt.

Ahogy az általában lenni szokott, a hosszú évek alatt náluk is jöttek-mentek tagok, tavaly év elején pedig volt egy nagyobb vérfrissítés is a zenekarban.

- Az így összeállt együttessel az addig játszott műsort teljesen újragondoltuk, újrahangszereltük, sok esetben teljesen átértelmeztük. Kiegészültek a számok saját ötletekkel, általunk írt zenekari betétekkel. Ezáltal nemcsak játsszuk, hanem meg is éljük a nótákat. Most abszolút érzem azt az erőt, kreativitást, mu-zikalitást a Bluesberryben, hogy képesek legyünk saját zenét írni, remélhetőleg azon a színvonalon, amit a közönség tőlünk megszokott és talán már el is vár. Ezt bizonyítja, hogy amely számokhoz eddig hozzányúltunk, átdolgoztuk, azok szerintem kivétel nélkül jobbak, izgalmasabbak lettek, mint ahogy előtte játszottuk őket. Kialakult egy ránk jellemző stílus. Szerzőtől, eredeti előadótól függetlenül képesek vagyunk saját képünkre formálni a nótákat. Úgyhogy azt hiszem, most van itt az ideje a saját számoknak.

Az együttes stílusára - főként a kezdeti időkben - a The Blues Brothers bírt a legnagyobb hatással, a filmet akkoriban amolyan etalonként kezelték mindannyian, egyfajta kultusz társult bennük a sztori és a filmben szereplő muzsikusok köré.

- Magával ragadó volt a lendület, ami a filmből áradt. Aztán ahogy jöttek-mentek a tagok, és a zenei ízlésünk is folyamatosan alakult, nyilván a műsor is változott valamelyest. Az utóbbi időkben - ha lehet egyáltalán konkrét elő-adókat említeni, akik befolyásolják a zenénket, akkor - a Sam & Dave, Wilson Pickett, Eddie Floyd féle soulos, rhythm & blues-vonal az, ami közelebb áll hozzánk. Azt hiszem, inkább külön-külön tagonként tudnék előadókat említeni, hogy kire melyik nagy előadó játéka volt hatással. Van, akit Albert Collins vagy Buddy Guy, mást Django Reinhardt vagy Jimmy Page, Jaco Pastorius vagy Jimi Hendrix, és van, akit Chet Baker inspirál. Pont ettől a sokszínűségtől tud izgalmasan együtt szólni a Bluesberry.

Gyűlnek a koncertidőpontok az együttes naptárában, természetesen a veszprémi közönséget sem hanyagolják el ebben az évben sem.

- Tele vagyunk rövidebb és hosszabb távú tervekkel, célokkal. Szerencsére úgy alakul, hogy Veszprémben többször láthatók-hallhatók leszünk a közeljövőben, fellépünk a Gizella-napokon május 7-én, és nagy durranásra készülünk az utcazene-fesztiválon is. Előtte, május 6-án a budapesti pálinkafesztiválon lépünk színpadra Pribojszki Mátyás, Ferenczy György, valamint a közös klubkoncertünk után tagjaink sorába lépett Muck Ferenc társaságában. Szerencsére az idei évre is vannak külföldi meghívásaink, és már dolgozunk rajta, hogy jövő tavasszal eljussunk és zenéljünk Európa egyik legkomolyabb jazz-blues fesztiválján.

 

The Bluesberry Band tagjai: Beke Gellért - trombita; Eckert Ervin - basszusgitár, vokál; Halmai Róbert - billentyűs hangszerek, vokál; Horváth Ákos - ének, gitár; Hovorka István - harsona; Marton Zoltán - trombita; Muck Ferenc - szaxofon; Nagy Gergő - gitár, vokál; Raáb Zsolt - dob.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!