Laza

2011.08.27. 12:01

Velünk vannak a zenészek

A kiváló idő mellett más ok is van az örömre így a nyár végén, hiszen több esztendőnyi szünet után felébredt a tetszhalotti állapotból a Red Hot Chili Peppers, s új gitárossal a fedélzeten friss nagylemezt is piacra dobnak a jövő héten Anthony Kiedisék.

Szabó Péter Dániel

Már itt volt az ideje az új nótáknak, annyi szent, hiszen legutóbb 2006-ban a Stadium Arcadium című dupla albummal hallatott magáról kedvenc kaliforniai csapatunk. Után volt persze turné, ám 2008-ban úgy döntöttek a srácok, hogy szünetet tartanak. Több szempontból sem volt ez jó hír. Egyrészt az ilyen szünetek sokszor hosszú évekig elhúzódnak, s mivel az eleddig mintegy 60 millió lemezt eladó RHCP tagjai anyagi szempontból sincsenek rákényszerítve a folyamatos muzsikálásra, akár a banda végét is jelenthette volna.

Erre a feltételezésre csak rátett egy lapáttal, hogy a halkszavú gitármágus John Frusciante is elhagyta a harminc esztendeje bazseváló brigádot. Johnny fiú egyébként nem először lépett le. Első ízben 1992-ben hagyta el a Chilit, ahová négy évvel korábban került, 18 évesen, Hillel Slovak gitáros herointúladagolása után. John a Blood Sugar Sex Magik album áttörését követő sikertől sokallt be, és a méretes rockszínpadok helyett inkább a heroinhoz fordult.

Hét évnek kellett eltelnie, amíg újra tisztán bukkant fel a zenekar soraiban, mégpedig a Californication album előtt, hogy átvegye utódjától, Dave Navarro-tól a gitárosi posztot. A Red Hot Chili Peppers tarkabarka, sokszor cirkuszi hangulatot idéző világához képest Frusciante befelé fordulós, kísérletezős szólóalbumai az elmúlt években is azt jelezték, hogy a gitáros nem igazán érezheti otthon magát anyabandájában.
 
Logikusnak tűnt tehát a váltás. Az új figura, Josh Klinghoffer régi jó ismerőse a Red Hot Chili-nek, ritmusgitárosként a 2007-es Stadium Arcadium turnén is részt vett, ráadásul Frusciante szólóalbumainak elkészítéséből is jócskán kivette a részét. Los Angeles-i zenei körök már régóta az egyik kedvenc zenészükként tartják számon a 30 éves Josht, aki olyan bandákkal előadókkal dolgozott már korábban mint például Beck, a Butthole Surfers, a Gnarks Barkley, PJ Harvey, Sparks és Vincent Gallo. A nagy kérdés azonban az, hogy vajon képes lesz-e óriási dalokat írni a Chili számára. A továbblépéshez ez ugyanis elengedhetetlen.


 
Minderról az ropogósan friss, I'm with you (Veled vagyok) címre keresztelt nagylemezen győződhetünk meg, amely augusztus 29-én jelenik meg. Érdekesség, hogy az amerikai zenekar másnap egy kölni helyszínen élőben eljátssza a korong teljes anyagát, s néhány klasszikus Red Hot Chili Peppers-slágert, a felvételt pedig ugyanazon a napon, este, a világ több filmszínházában, köztük a szegedi Belvárosi Moziban tekinthetik meg a friss nótákra ácsingózó rajongók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!