Laza

2012.11.08. 06:39

Modern, őszinte és előremutató a Road

Veszprém – Az emberek ízlését egyik oldalról a média befolyásolja, a másik oldalról pedig, ami a tengerentúlról bejön. A kinti sztárokról vesznek példát azok a „sztárocskák” is, akik egy-két évig a címlapokon vannak, mondja a Road zenekar énekes-basszusgitárosa. Molnár Mátéval a rockzenéről, a közönség és a média kapcsolatáról, valamint a sikerhez vezető útról beszélgettünk.

Napló Online

Szerző: Kővári Piroska

– Melyik koncert tetszett a legjobban a nyáron?

– Minden egyes fellépést más miatt tartunk jónak, minden bulin megtaláljuk azt a sajátosságot, ami jóvá teszi az adott rendezvényt. Például, ha a helyszín a Balaton, akkor az mindenképpen megalapozza a buli hangulatát.

– Van kilátásban új album, új videoklip?

– Jövő tavasszal szeretnénk új klipet, illetve új nagylemezt is. A következő év elején rögzítjük majd a korongot. Még idén ősszel kapunk egy 3D-s klipet, ugyanis a londoni olimpia alatt készült a zenekarral egy 3D akusztik felvétel a törökbálinti stúdióban, amit a Magyar Televízióban sugároznak.

– Jó érzés az, hogy egyre több ember ismeri a Road zenekart?

– Szoktunk kapni kritikákat, hogy az első lemezünk volt az igazi, de ez a rajongótábornak az elenyésző része. Szerintem az a legfontosabb egy új lemez megjelenésekor, hogy hányan vannak, akiknek tetszik és akiket meg tudunk nyerni. Szerencsére egyre többen azt mondják egy-egy lemezünk után, hogy a zenénk modern és előremutató.



– A média nagyon kirekeszti a rockzenét. Ennek mi lehet az oka?

– Az emberek ízlését egyik oldalról a média befolyásolja, a másik oldalról pedig, ami a tengerentúlról bejön. A kinti befutott sztárok befolyásolják a közízlést, mivel róluk vesznek példát azok a „sztárocskák”, akik egy-két évig a címlapokon vannak. Akik egy divatirányzat szerint játszanak, külföldi zenészekre próbálnak hasonlítani. De ez így volt a hatvanas, hetvenes években is. Minket nem játszik a rádió, mert hangos a gitár és kemény a dob, kvázi underground zenekar vagyunk, és szintén sokat merítünk külföldről. Újat már nem nagyon lehet kitalálni, de megújítani dolgokat igen. Nem vagyunk benne a tévében, nem játszik minket a rádió, ami rossz, hogy kevesebb emberhez jutunk el, de a másik, jó oldaláról nézve, végigkoncertezzük a nyarat, ősszel és tavasszal önálló turnét szervezünk, míg a popelőadók java része nem jár fesztiválokra, nincs önálló turnéjuk. Az igazi mérvadó a közönség. ők veszik meg a lemezeket, a belépőjegyet, belőlük él a popénekes és a rockzenekar is, mert ők döntik el, mit hallgatnak meg szívesen. Akár lemezről, akár élőben. Ha valaki választás elé állítana, hogy vagy adnak minket a rádióban, szerepelünk a tévében és ezzel be is zárul a kör, vagy soha nem sugároznak a médiumok, de cserébe telt házas koncerteket adunk, akkor biztos, hogy az utóbbit választanám. Igaz, hogy anyagilag jobban járnánk az előbbivel, de mi pont azért szeretjük azt, amit csinálunk, hogy a megírt dalainkat megmutathassuk, átadhassuk az embereknek.








Nem keresték a népszerűség titkát

Molnár Máté szerint egy zenekar működésének sok fontos összetevője van. A Road 2004 óta működik zenekarként, egyre több ember vesz részt a koncertjeiken, veszi meg a lemezeiket, de ennek a miértjét nem lehet megindokolni egy bizonyos okkal. Még nem igazán keresték a titkát soha. „Ezt érzésből csináljuk, ahogy nekünk jólesik, és ha ezt a közönség is érzi, akkor ez a visszaigazolása annak, hogy amit csinálunk, az jó. A rock and roll egy életforma. Vannak sajátosságai, amiket, ha az ember fel tud venni magára és jól érzi magát a bőrében, akkor ez egy őszinte dolog. Ha egy zenekar ezt még át is tudja adni, akkor a közönséggel való kapcsolat jól működik” – hangsúlyozza a Road zenekar énekesbasszusgitárosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!