Lóerő

2009.12.10. 18:44

Még egy évig nem módosul a kárrendezés

Veszprém - A Magyar Biztosítók Szövetsége elérte, hogy a parlament döntése ellenére még egy évig nem vezetik be az új kárrendezési normát.

Szabó Péter Dániel

Bár az Országgyűlés hétfőn elfogadta, mégsem lép életbe 2010-ben a sérült járművek módosított kárrendezése. A Magyar Biztosítók Szövetsége elérte, hogy az új szabályok csak 2011-től legyenek érvényben. Szerintük ugyanis alkotmányellenes lenne, ha valaki csak akkor kapná meg a káráért járó kompenzációt, ha megcsináltatta az autót, szerintük senkit nem lehet kötelezni a javíttatásra.

Ugyan a szabályozás fehérítette volna az ágazatot, ám a társaságoknak a korábbinál jóval többet kellett volna kifizetniük. Az új törvénnyel megszűnt volna a gyorsított kárrendezés, amikor a biztosító és az ügyfél már előre megegyeznek a kár összegében. Egy 10 éves autót ma aligha visz valaki márkaszervizbe, inkább a biztosító által megajánlott pénzt felvéve olcsóbb megoldást keres. A jövőben viszont csak számla ellenében fizethettek volna. Így viszont a legtöbben a gyári alkatrészekkel dolgozó szervizekbe vitték volna az autójukat. A biztosítók ezért gyanakodtak az autókereskedők lobbijára a tervezet mögött, szerintük így akarták magukhoz terelni az autójavítást, s kompenzálni az eladás visszaesésével megcsappant bevételüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!