Lóerő

2010.08.05. 17:54

Tájékozatlan sofőrök?

Veszprém - Magyarországon a gyorshajtás a legelterjedtebb szabálysértés, ezért külön érdekesség, hogy az autósok jó része nem ismeri a hatályos sebességhatárokat.

Szabó Péter Dániel

Legalábbis erre mutatott rá egy közelmúltban készült reprezentatív felmérés. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a Szonda Ipsos bevonásával tavaly egy kutatást kezdeményezett. Az 1500 főt megszólító, reprezentatív jellegű kérdőíves felmérés egyik kérdése a jelenlegi sebességhatárok ismeretére vonatkozott. A válaszok alapján megállapítható, hogy a megkérdezettek jelentős része még a hatályos sebességértékekkel sem volt tisztában. Megdöbbentő, hogy a lakott területen kívüli útra vonatkozó sebességhatárral (90 km/óra) a megkérdezettek 59 százaléka, az autóútra vonatkozó értékekkel (110 km/óra) pedig a 76 százaléka nem volt tisztában. Ez az ismerethiány még akkor is jelentős, amennyiben figyelembe vesszük azt, hogy a megkérdezettek 38 százaléka nem rendelkezett B kategóriájú vezetési engedéllyel.

A téves adatokat megadók többsége alacsonyabb sebességértékeket mondott a jelenleg hatályosnál (pl. lakott területen belül 40 km/óra, autóúton 120 km/óra), a valósnál magasabb sebességhatárokat az érintettek 12-15 százaléka határozott meg. Legnagyobb arányban, azaz 77 százalékban a lakott területen belüli (50 km/óra), valamint az autópályára (130 km/óra) érvényes sebességértékeket ismerték.

Márpedig korántsem mellékes, hogy a közlekedőknek mi a véleményük a sebességhatárokról, mennyire ismerik az ezzel kapcsolatos hatályos szabályokat. A rendőrség szerint a gyorshajtás a legfőbb baleseti ok hazánkban, melynek elsődleges szerepe van a halálos, illetve a súlyos sérülések bekövetkezésében. Magyarországon a járművezetők által okozott személyi sérüléses közúti balesetek 25-30 százaléka, a halálos baleseteknek mintegy 40 százaléka évek óta az abszolút, illetve relatív gyorshajtásra vezethető vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!