Lóerő

2011.08.05. 06:11

Új motorok a rendőrségen

Veszprém - Négy darab BMW-típusú motorkerékpárral gazdagodott a megyei főkapitányság, így összesen már tizenegyet használnak Veszprém megyében.

Halmos György

Reiter Barnabás alezredes, a megyei főkapitányság közlekedési osztályvezetője elmondta, hogy a napokban érkezett meg a főkapitányságra a BMW 900 RT Police típusú motorok. A jelzések közül a 900 magától értetődően a köbcentimétert jelenti, az RT pedig a motoron található műanyag idomok kialakítására utal. A Police a speciális, gyár által beépített felszereltségre utal, hiszen a motorokra már telepítették a megkülönböztető fény- és hangjelző eszközöket és a különböző dobozokat.


A járművek boxermotoros, alig kétszáz kilométert mentek azokkal, ezért még bejáratósak, így a menetteljesítményről nincsenek pontos adatok. (Szakportálok adatai alapján a motor teljesítménye 83 lóerő, a maximális nyomatékot a jármű már ötezres fordulatszámon leadja.) A motor extrákkal is fel van szerelve, például ülés és markolatfűtéssel, elektromosan állítható a szélterelőplexi, sőt ruhafűtéshez való csatlakozó is van a BMW-n, persze ehhez speciális ruha kell. Az infocenter mellett úgynevezett gázkarállás rögzítő is van a motoron, ami lehetővé teszi, hogy vezetés közben a rendőr jobb keze szabadon legyen.


Az alezredes elmondta, hogy a motorokat a füredi, a tapolcai kapitányságokon és a megyei forgalomellenőrző alosztályon használják. A rendőrségnél motoros csak az lehet, aki megfelel az előválogatáson, majd elvégez egy két hetes alapképzést és sikeres vizsgát tesz. A megszerzett tudást minden évben két napos utánképzéssel kell frissíteni. Ezek során terepmotorozáson, zárt pályán kell bizonyítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!