Lóerő

2015.12.01. 16:29

Ifj. Tóth János harmadik alkalommal indul a Mikulás-ralin

Veszprém – Ifj. Tóth János három év kihagyás után tért idén vissza az országos ralibajnokság küzdelmeibe, ahol Szőke Tamással a harmadik helyen végzett.

Heffler Péter

Hétvégén tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a Mikulás-ralit, addig pedig lapunk több pilótát is bemutat önöknek. Már ha a hétszeres bajnok ifjabb Tóth Jánost bárkinek is be kellene mutatni. A Peugeot Total Hungária Rally Team versenyzője három év kihagyás után tért vissza az országos ralibajnokságba, amikor év elején rajthoz állt az Eger-ralin. Szőke Andrással az oldalán harmadik alkalommal versenyez a Mikulás-ralin a Peugeot 208 R5 volánja mögött.

Ifj. Tóth János a dobogó valamelyik fokán szeretné zárni az idei, tizenkilencedik Mikulás-ralit (Fotó: Lakatos Róbert)

- Hogy készült az idei Mikulás-ralira?

- A verseny előtt még lesz egy rövidebb tesztünk, míg a pályát a hivatalos tréningen fogjuk majd megismerni. Attól függetlenül, hogy ez egy buliversenynek számít, és nem bajnoki pontokért megy a küzdelem, azért mégiscsak verseny. A látvány mellett azért az eredmény is fontos számunkra.

- Miként értékeli az idei szezont?

- Három év szünet után indultam 2015-ben újra bajnokságban, így elsőre nem olyan rossz ez a harmadik hely, bár nyilván lehetett volna kicsivel jobb is. Sajnos az első futamot, illetve a Veszprém-ralit lenulláztuk egy-egy baleset miatt, ami nagyon hiányzott az összpontszámunkból. Azonban két futamot sikerült megnyernünk, tehát összességében sikeresnek mondható a magunk mögött hagyott idény.

- Mi hozta vissza ismét Veszprémbe?

- Különleges számomra a Mikulás-rali, mert egy nagyon jó tesztlehetőség, és mellette versenykörülmények között tudjuk az autót próbálgatni. Ami pedig az igazán nagy vonzereje, az a murva. Murván autózni mindig is sokkal jobban szerettem, mint aszfalton.

- Milyen eredményt vár a Mikulás-ralin?

- A dobogó valamelyik fokán szeretnénk végezni!

- A következő évre mik a tervek?

- Készülünk rá, de egyelőre még nem tudjuk, hogy a támogatóink maradnak-e. Úgy készülünk, hogy a Peugeot is marad, de még semmi sem biztos.

 

Bemutatkozik a Peugeot 208 R5

A Peugeot 208 R5 születését 2011 végén jelentették be, és rá egy esztendőre, a Párizsi Motor Show-n mutatkozhatott be. A visszatérő ifj. Tóth János-Szőke Tamás páros ebben az évben ült be a Peugeot-ba, melyet a hétszeres magyar bajnok szerint nem valószínű, hogy lecserélnének 2016-ra. Egy ezerhatszáz köbcentis, soros, négyhengeres turbómotor hajtja, ami nagyjából háromszáz lóerő körüli, és közel négyszáz Nm nyomatékkal bír. Az elődjénél, a 207-esnél negyven kilogrammal könnyebb, mindössze ezerkétszáz kilogramm súlyú, összkerékhajtású versenyautó ötsebességes szekvenciális váltóval felszerelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!