Telekom Veszprém

2011.03.05. 06:15

Nem sikerült a bravúr!

Montpellier - Nem sikerült bravúrt végrehajtania a Bajnokok Ligája csoportkörének zárófordulójában az MKB Veszprém KC-nak, amely sima vereséget szenvedett Franciaországban. A bakonyiak másodikként zártak. A következő körben a Barcelona, a Pick Szeged, vagy a CO Zagreb lesz az ellenfél.

Horváth Gábor

Montpellier AHB-MKB Veszprém KC
30:24 (13:11)

Montpellier, 9000 néző. Vezette: Brunovsky, Canda. Montpellier AHB: STOCHL - Markez 2, Hammed, JURICEK 5, N. KARABATIC 5, Accambray 3, HONRUBIA 7 (1). Csere: TEJ 4, KAVTICNIK 4, Salou, Bojinovic., L. Karabatic. Edző: Patrice Canayer. MKB Veszprém KC: FAZEKAS - Iváncsik T. 2, SULIC 8, Laluska, Lusnyikov, Terzic 2, Iváncsik G. 3. Csere: Peric (kapus), Vujin 1, Császár 3, Vilovski, PEREZ 3, Gulyás 2. Edző: Mocsai Lajos.
Kiállítások: 6, illetve 8 perc.
Hétméteresek: 3/1, ill. semmi.

A kezdés előtt húsz perccel nagyjából meg is telt az óriási csarnok, a házigazdák a játékosok bemutatása előtt látványos show-val szórakoztatták a közönséget. A játéktéren pon-pon lányok táncoltak, míg a lelátók meredek lépcsőin biciklisek egykerekeztek le (!).
A találkozó tétje a csoportelsőség, pontosabban az, hogy a Bajnokok Ligája egyenes kieséses rendszerében ki kerül majd könnyebb ágra. A Veszprémnek elég egy döntetlen is.

Maratoni hosszússágú francia támadással kezdődőtt a mérkőzés, a gallok nem tudták góllal befejezni az akciót, legközelebb viszont sikerrel jártak. A legnagyobb sztár, Nikola Karabatic szerezte a meccs első találatát. Nem sokkal később Lusnyikovot kiállították és a Veszprém egészen a hetedik perc elejéig nem tudott a kapuba találni. Sulic törte meg az átkot, de Accambray rögtön válaszolt, 4:1. Egyik oldalon sem potyogtak a gólok, de a házigazdák koncentráltabban játszottak a fejben kicsit az öltözőben feledkező vendégeknél. Az első negyedóra vége felé kezdte azonban összekapni magát a bakonyi gárda, amely Iváncsik Tamás beálló pozícióból szerzett duplájával 6:5-re zárkózott. Az egyenlítés viszont elmaradt, Vujin lövése a kapufán csattant, így ismét növelni tudta a különbséget a Montpellier, 9:6. Fazekas teljesítményére nem lehetett panasz, a magyar kapus remekül védett, többek között Honrubia hetesét is megfogta. A 22. percben végre egalizálni tudott az MKB, Sulic verekedte be magát a védők közé és szerzett gyönyörű találatot (9:9).

Fokozódott a küzdelem hevessége: Bojinovic túl is pörgete magát, a hisztiző-kötekedő szerbet saját támadásuknál állították ki. Egyébként mindkét védőfalban bőkezűen osztogatták a pofonokat, szigorú őrizetet vonva a kapuk elé. A szintén kitűnően védő Stochl akadályozta meg az újabb MKB-egyenlítést, a volt dunaújvárosi játékos komoly hatékonysággal teljesített, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a hazaiak kétgólos előnnyel vonuljanak az öltözőbe.

 


A szünetben Peric váltotta Fazekast, a Montpellier pedig állva hagyta a Veszprémet, 36. perc: 20:13. A megzavarodott vendégeknek kellett egy kis idő, amire összeszedték magukat, a különbség a 42. percben még mindig öt (22:17) volt. A folytatásban javult valamelyest a bakonyiak játéka, azonban továbbra is sok volt a bosszantó hiba. A hazai közönség egyre vidámabban "allézott", míg a vendégszurkolók arra vártak, hogy valaki kirántsa a gödörből kedvenceiket. Perez próbálkozott ezzel, a rutinos átlövő gyorsan egymás után duplázott, ennek ellenére tíz perccel a vége előtt semmi nem utalt arra, hogy a hajrára elérhető közelségben lesznek a gallok, 27:20.  Sajnos a Mocsai-csapat sem támadásban, sem védekezésben nem emlékeztetett az első félidőbeli önmagára. A Karabatic vezérelte gallok könnyedén és eredményesen kézilabdáztak, s az irányító, valamint Honrubia mellett Kavticnik is megszórta magát. A Veszprémnek a hajrára már szemernyi esélye sem maradt a bravúr végrehajtására.
A BL nyolcaddöntőjének sorsolását hétfőn este tartják. A B csoportban második helyet szerzett Veszprém a Barcelona-Szeged-Zagreb hármasból kap ellenfelet.

Mocsai Lajos: - Tiszta szívből gratulálok. A jobbik csapat nyert a mai mérkőzésen. Sokáig óriási küzdelem folyt a pályán. Rendkívül komoly problémánk adódott a franciák védekezésével. Amit terveztünk, csak részben tudtuk megvalósítani. Az átlövőjátékunk meghiusult. Összességében azt gondolom, hogy az a papírforma eredmény születetett, amennyivel a Montpellier jobb nálunk saját csarnokában. Az ellenfelünk konzekvensen kihasználta a hibáinkat, néhány embert sajnos sérülés miatt elveszítettem a védekezésünkből. A saját játékosaimnak is gratulálok, hiszen egy rendkívül erős csoportban lettünk másodikak.

Patrice Canayer: - Gratulálok a Veszprémnek! Kezdettől fogva tudtuk, hogy ez a csoport nagyon nehéz, s nekünk ráadásul vereséggel kezdődött a küzdelem. Az MKB az első meccsen jobb, mint mi, akkor lehetett volna nagyobb a különbség. A mai meccsen elért eredményt maximálisan megérdemeljük, végig úraltuk a játékot. Hosszú ideje magas szintű küzdelmet folytat a két csapat egymással. Egyszer az egyik, egyszer a másik nyer. Most így alakult. Attól, hogy a csoport első helyén végeztünk, nem biztos, hogy könnyeb lesz a dolgunk. Mindenkinek üzenem: még ne vegyék meg a négyes döntőre a jegyet. Alázatosan kell folytatnunk, különben meghiusulnak a reményeink

Carlos Perez: -Nagyon sajnálom. A második félidő elején valahogy semmi nem akart sikerülni. Hiába próbálkoztuk bármivel. Akkor ment el a meccs.

Issam Tej: - Örülök a sikernek, úgy érzem, hogy sikerült minden feladatot maximálisan végrehajtanunk. Szép ez az első hely, de valóban nem szabad elbíznunk magunkat, várjuk a sorsolást és a következő ellenfelet.

 

 

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Francia hadjárat - Útinapló

 

 

 


Vasárnap, 16.30: Sikeresen megérkeztünk a csarnokba. A hatalmas aréna jelenleg még majdnem üres, lassan szállingóznak a nézők, a vendégdrukkerek viszont már elfoglalták a helyüket. A teremben sötét van, szól a zene és vékony, színes fénycsóvák pásztázzák a játékteret. Erre jegyezte meg Iváncsik Tamás vigyorogva a belépéskor, hogy "mi lesz itt, diszkó?" A játékosok egyébként feszült arccal, rendkívül koncentráltan vették csomagjaikat a kezükbe a hotelban, a buszon viszont már elcsattant egy-két poén, úgyhogy a hangulatra nem lehet panasz. A keretből Liszkai Szilveszter maradt ki, a fiatal kapus itt ül mellettünk a sajtórészlegen. A mérkőzésről élőben közvetítünk!

 

 

 

Vasárnap, 12.30: Már csak néhány óra a rangadóig! A szurkolók délutáni tengerparti kirándulásra indultak nemrég, míg a játékosoknak ebéd, majd csendespihenő a program. Mocsai Lajos tegnap egyébként nem volt teljesen elégedett az edzésen látottakkal. A veszprémiek mestere nagyobb fegyelmet, koncentrációt és egységes jó teljesítményt kér. - A franciák jelentős erőket mozgósítanak és nagyon figyelnek majd a védekezésükre. Azt mondják, hogy múlt héten Dániában egy ember, Marko Vujin nyerte meg a Kolding elleni találkozót. Őt akarják mindenképpen kikapcsolni. Mindenkitől alázatos, jó produkcióra van szükség, ha egyénieskedünk, sanszunk sincs - mondta kissé emelt hangon a tréniget követően a mesteredző.
A Montpellier egyébként nagyon magabiztos, a veszprémi küldöttség tolmácsa kérdésünkre ezt egészen egyszerűen magyarázta meg: "Egyáltalán nincs benn a fejükben az, hogy kikaphatnak. A franciák ilyenek".
A játékosok tisztába vannak az előttük magasodó feladat nehézségével. Nikola Eklemovic edzőjéhez hasonlóan szintén a hazaiak nehezen átjátszható védekezését emelte ki. Eképp vélekedett Császár Gábor is, aki hozzátette: a hét második felére kicsit elfáradt, de ígéri: a csatára friss és tetrekész lesz.
Kálomista Gábor időközben még tovább pontosította tippjét, a pruducer "esküszik" a 28:26-os győzelemre. Egy biztos: a szurkolókon nem múlik majd, a bakonyi drukkerek rutinos csoportként állnak majd kedvenceik mögött és megpróbálják minnél többször hallatni a hangjukat a kilencezres csarnokban. Időközben a még pénteken este busszal induló veszprémi társaság is megérkezett. Nekik kalandos útjuk volt, mert járművük szombat délben, körülbelül háromszáz kilométerre a céltól megadta magát. Több órányi veszteglés után végül a már Montpellierben lévő veszprémiek közvetítésével és a házigazdák segítségével tegnap éjszaka jutottak el a mérkőzés színhelyére.

Szombat, 18.45: A veszprémi együttes a vasárnapi mérkőzés helyszínén, a Montpellier tavaly ősszel átadott kilencezer férőhelyes csarnokában edz. Mocsai Lajosnak több problémával is meg kell birkóznia: amellett, hogy Fazekas Nándor és Dejan Peric sem száz százalékos, most Laluska Balázs betegedett le. A válogatott átlövő nem sokkal az érkezés után lett rosszul, gyomorrontása van, nem vesz részt a tréningen, de a hírek szerint holnap vállalni tudja a játékot.
A franciák csarnoka egyébként szép és gigantikus, de látszik, hogy nem elsősorban sportesemények lebonyolítására tervezték, a Montpellier BL-meccsei mellett vásárokat, bemutatókat szerveznek benne.

 

 

- Szubjektív vagyok, úgyhogy nyerünk - jelentette ki lapunknak Porga Gyula. Veszprém polgármestere hozzátette: tisztában van vele, hogy nagyon nehéz dolga lesz a csapatnak ebben a hatalmas arénában egy ilyen kiváló vetélytárs ellen, de bízik a sikerben.
Mocsai Lajos az ilyenkor megszokott pörgős, gyors, taktikai gyakorlást vezényelt a fiúknak, akik a bemelegítés után újra és újra átvették a legfontosabb stratégiai feladatokat.

Szombat, 13.30: Az előzetes menetrendnek megfelelően két órát töltött a levegőben a veszprémi küldöttség különgépe. A landolás alatt az utasok megcsodálhatták a közvetlenül a tengerpart mellé épült kifutópályát, amelynek extrém rövidségére a pilóta hívta fel a figyelmet. Már a megállás után, mondván: így mindenkinek jobb.
A monpellieri repülőtéren - ahogyan ilyenkor lenni szokott - különvált a csapat és a szurkolók útja, a két csoport egyébként egy egymáshoz nagyon közeli hotelben kapott helyett, de utóbbiakat alaposan megváratták a szobákkal. A küldöttség nem is várta ki, amíg be lehet költözni, inkább városnézésre indult. A dél-francia település egyébként elsőre egy rendkívül kellemes meglepetés annak, aki még nem járt itt. Nemcsak a közel húsz Celsius fokos hőmérséklet, hanem az építészet, a növényzet és a széles utcák is igazi mediterrán fílinget kölcsönöznek neki.

 

 


A hangulat egyébként kiváló, s visszatérve a már emlegetett előzetes optimizmusra, Kálomista Gábor is pozitív hangot megütve jósolt. A híres filmes producer, nagy Veszprém-drukker 27:25-ös, vagy 28:26-os vendégsikert jósolt holnapra. Legyen igaza!
A csapat este hat órakor edz, azt követően újra jelentkezünk!

Szombat, 9.30: Az együttes rendben megérkezett a repülőtérre, ahonnan bő egy óra múlva száll fel a gép. A veszprémi küldöttség tagja Porga Gyula polgármester és Erdei Tamás, a főszponzor vezérigazgatója is.
A játékosok egyébként elég fáradtan és álmosan szálltak le a buszról, többen meg is jegyezték: jó, hogy most nem kell még kétszáz kilométert buszozni, mint a múlt héten Dániában.
- Optimista vagyok - válaszolta éreklődésünkre a bajusza alatt mosolyogva még a kora reggeli indulás előtt Polyák Sándor, a klub elnökségi tagja, akinek a vélemény hűen tükrözi a csoport jelenlegi hangulatát.

 

 

 

 

 

 

Szombat, 7.15: Körülbelül negyed órával ezelőtt indult útnak a veszprémi férfi kézilabdacsapat az arénától. Az első állomás a szokásokhoz híven Ferihegy, aztán pedig Montpellier városa a cél. A játékosokon, edzőkön és vezetőkön kívül mintegy száz szurkolót is szállító repülő 10.30-kor emelkedik fel, majd körülbelül 12.30-kor landol Franciaországban.
A veszprémi utazó keretben ezúttal három kapus is helyet kapott: hosszú hetek után csatlakozott a tavaly év végén térdműtéten átesett kapitány, Dejan Peric, s Fazekas Nándoron kívül Liszkai Szilveszter is a fedélzeten van. A buszra szálló társak Gulyás Péternek gratuláltak, a kiváló jobbszélső ugyanis tegnap ünnepelte a 27. születésnapját.

A Montpellier elleni ütközet a csoportelsőségről dönt, amelyet a könnyebb folytatás szempontjából nagyon jó volna megszerezni. Nem lesz könnyű - ezt már korábban is jeleztük. A gallok a csapatukban tudhatják a világ legjobb játékosának tartott Nikola Karabaticot, nemzetük nagy reménységét, a már most kiváló William Accambrayt, náluk játszik a villámgyors szélső Michael Guigou, a szlovén Vid Kavticnik, és nem szabad elfelejteni Richard Stochlt sem, a volt dunaújvárosi kapus nagy erőssége együttesének.
Mindazonáltal a gallok - bár pénzük, mint a pelyva - azért egyelőre még nem galaktikusok. A Veszprém például ebben a szezonban hazai pályán nagy csatában legyőzte őket, a 2008/2009-es idényben pedig saját otthonában ütötte ki a francia bajnokot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!