Nagygyimót

2017.08.02. 12:23

Újabb látnivaló az egyre szépülő Nagygyimóton

A takaros község falunapján éjjelig tartott a jó hangulat, többek között gyalogoshidat avattak, illetve állandó kegytárgygyűjteményt nyitottak meg.

Laskovics Márió

Nagygyimót község önkormányzata szombaton tartotta a falunapot, melynek keretében reggel zenés ébresztővel nyílt meg a helyi piac, melynek mikrokörnyezetét fokozatosan népesítették be az érdeklődők.

Szaller Zsolt polgármester és Papp Tamás képviselő adta át a hidat a gyalogos forgalomnak

A művelődési háznál véradás, vércukor- és vérnyomásmérés, lángos- és cicegesütés, kosárfonás, lovaskocsikázás várta a felnőtteket, a gyerekek pedig többek között légvárakban, lufihajtogatásban lelhették örömüket. A hét csapat részvételével rendezett főzőversenyt a mezőlaki fémalkatrész-gyártó vállalat alkalmazottaiból álló közösség nyerte meg marhapörkölttel. Továbbá különdíjat érdemeltek a házilag gyúrt gyufatésztával tálalt halászlé, valamint a kemencében sült csülkök elkészítői. A kispályás labdarúgó tornán a tűzoltók csapata diadalmaskodott - tájékoztatott Szaller Zsolt polgármester.

A pápai Galla család kegytárgyaiból nyílt állandó kiállítás, amit előzetes egyeztetés után bárki megtekinthet a Helyi Kincsek Tárában

A közös ebéd után kora este a közelmúltban a Pápai utcában épült gyalogoshíd és járdaszakasz ünnepélyes átadásával folytatódott a program. Köszöntőjét követően a polgármester Papp Tamással, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének tagjával, a megyei értéktár bizottság alelnökével átgurított egy söröshordót a Gyimóti-séd patak feletti hídon, megnyitva a gyalogos forgalomnak. Mely ezentúl nem kell, hogy az úttestet érintse. A balszerencsét felfogó söröshordót a helyi termékek boltjánál verték csapra, ahol a nedűn kívül friss sajtokat is kóstolhattak az ínyencek.

A főzőversenyen különdíjat érdemelt halászlé

A Helyi Kincsek Tárában a pápai Galla család kegytárgyaiból nyílt állandó kiállítás köszöntővel, egyházi énekkel, tárlatvezetéssel. A főleg szenteltvíztartókból és feszületetekből álló, több száz darabos gyűjteményt az önkormányzattal való előzetes egyeztetést követően bárki megtekintheti, a család hazai és külföldi (angolul beszélő) turistáknak egyaránt szívesen mutatja be kollekcióját. A takaros falu egyébként egyre több látnivalóval – például falumúzeumként a paraszti világot megidéző Hagyományok Háza, vadászati tanösvény, Trianon-emlékmű – rendelkezik.

Lovaskocsikázás is szerepelt a kísérőprogramok között

A Munkácsy Zenestúdió zenés-táncos műsorát követően a Nagygyimóti Fürge Ujjak Nyugdíjas Klub, Lukácsi Zsófi, Cserkuti Izabella, valamint a sztárvendég Bandika szórakoztatta a közönséget.

A Nagygyimóti Fürge Ujjak Nyugdíjas Klub fellépése is szórakoztatta a közönséget
Fotók: a szerző

A helységet 2010 óta irányító polgármester szerint az idei volt a legjobb falunap:

- Most nyugodtan, kiegyensúlyozottan alakult minden. Jól összejöttek a dolgok, nagy volt az érdeklődés mind a kiállítások, mind a műsorok, mind a nívós ételek iránt – összegzett Szaller Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!