Nap képe

2011.04.06. 21:04

Kattaovi az állatkertben

Veszprém - Négy kattabébi látta meg a napvilágot az elmúlt időszakban a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban. A kicsik anyjukba kapaszkodva sütkéreznek a tavaszi napsütésben.

Németh F. Bernadett

Egyszerre három katta nőstény volt vemhes a veszprémi állatkertben, tudtuk meg Szabó Petrától, az állatkert munkatársától. Kettőjüknek egy-egy kicsinye, a harmadiknak pedig ikrei születtek, így összesen négy jövevény érkezett, mindössze néhány napos eltéréssel, így játszótársakban egyikük sem fog hiányt szenvedni.
A kis makik most még egész napjukat anyjukba kapaszkodva töltik, nemük még nem derült ki. Nevelésükből az összetartó csapat minden tagja kiveszi a részét.

 

 

A kattáknál a nőstények a domináns egyedek, a csapat is a nőstény rokonaiból áll össze, míg a hímek hamar külön utakra lépnek. Éppen ezért a veszprémi állatkertben két kattacsapat él: a tenyészcsapat, mely most négy kölyökkel gazdagodott, valamint egy csak hímekből álló csoport, melyek a vörös varikkal és impalákkal együtt láthatóak a maki ösvényen.

A katták, másnéven gyűrűsfarkú makik,  Madagaszkárról származnak, könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról, melyet járás közben magasra emelnek. Mókás külsejükkel és játékos viselkedésükkel mindig elnyerik a látogatók rokonszenvét.

 

 

- A kis kattákat minden látogató megcsodálhatja a Benett kenguruk szomszédságában található kifutójukban, ahol boldogan sütkéreznek a meleg tavaszi napfényben a csapat többi tagjával együtt - közölte végül Szabó Petra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!