Régi és új trendek

2023.10.06. 11:30

Európa értékei találkoznak a herendi manufaktúránál

Porcelánkonstelláció címmel, az európai porcelánmanufaktúrák régi és új trendjeit bemutató, közös kiállítást nyitottak meg a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban október 5-én, csütörtökön, amely a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósult meg.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos

– Kiválóságok találkozásának lehetünk szemtanúi a magyar kiválóságok egyik kiemelkedő színhelyén, fogalmazott Navracsics Tibor, majd üdvözölte, hogy a herendi társaságnál találkoznak egymással az európai manufaktúrák. A területfejlesztési miniszter, a kiállítás fővédnöke hozzátette, a porcelánmanufaktúrák mindenütt a kulturális örökségek helyszínei, a minőség, a kifinomultság és kiválasztottság szimbólumai, az univerzális emberi szépet szolgálják. A porcelán a magas minőség révén az életminőséget is javítja. A herendi manufaktúra, egyezve a VEB 2023 EKF céljával, bemutatja magyarságunkat. A herendi társaság történetével, termékeivel, hagyományával, magas színvonalú munkakultúrájával, a szépséggel Európa és a világ élvonalában mutatja meg a magyarságot, számunkra pedig elhozza a világszínvonalat, hangsúlyozta a miniszter.   

– Az elmúlt öt évben, a VEB 2023 EKF program keretében egy új, kulturális, kreatív régió megerősítésén és reflektorfénybe helyezéséért dolgoztunk, miközben rengeteg eseménynek lehettünk részesei, ezt Markovits Alíz, a VEB 2023 EKF Zrt. vezérigazgatója mondta. Hozzátette, Veszprémben már a kitüntető címet érintő pályázatnál tudták, hogy erősek csak a várost körülvevő településekkel együtt lehetnek, melyek minden téren ezer szállal kötődnek egymáshoz. Kezdettől céljuk a Bakony–Balaton-régió összefogásának erősítése. Felfedezték a régió rejtett kincseit, történelmét, egyedülálló kulturális örökségét. 

A vezérigazgató kiemelt céljuknak nevezte, hogy felhelyezzék a régiót Európa kulturális térképére, melyben az egyik legfontosabb szereplő az egész világon elismert herendi manufaktúra, mely közel kétszáz éve emblematikus alakja, példája a régió sokszínűségének, ahol egyszerre van jelen a múlt és a jövő, a hagyomány és az innováció. Markovits Alíz beszélt még a párbeszéd jelentőségéről, melyre kiváló alkalmat teremt a mostani kiállítás. 

Közös kulturális és ipartörténeti gyökerek, eltérő fejlődési utak, a párhuzamosan futó életpályák jelenben való találkozása, azonos értékek mentén való gondolkodás, érvelt Simon Attila, a herendi manufaktúra vezérigazgatója a kiállítás célja, jelentősége mellett. Rámutatott, a múltban rengeteg távol-keleti motívum került át Európába, ezzel is gazdagítva a kontinens művészeti kincsestárát. Azt mondta, Európában fejedelmi, királyi, császári, cári alapítású porcelánmanufaktúrák működtek, Herendnek viszont a saját erejéből kellett megélnie, fejlődnie. – A herendi manufaktúra kultúra- és értékteremtő közösség. Feladata megőrizni az értékeket, figyelni a tradíciókra, mindig a kézműves porcelánkészítést választani, folyamatosan megújulni és újdonságokkal meglepni a világot, biztosítani a társaság és az alkotóközössége megélhetését, fejlődését. 

Az ünnepi gondolatok után szép műsort adtak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékei. A manufaktúrák képviselő bemutatták a múzeumban alkotásaikat, majd az Apicius étteremben beszélgetésre hívták a megjelenteket. A kiállítást december 15-ig lehet megtekinteni. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!