Olimpia

2012.07.27. 20:18

Fellobbant az olimpiai láng

London – Péntek este, helyi idő szerint 21 órakor megkezdődött a XXX. nyári ötkarikás játékok ünnepélyes megnyitója a londoni Olimpiai Stadionban.

MTI

A csordulásig megtelt, 80 ezer férőhelyes arénában - utalva az évszámra - már 20:12-kor elkezdődött a hangolás, a házigazdák könnyed, zenés műsorszámokkal, játékokkal szórakoztatták az izgatott közönséget.
   
Pontban 21 órakor - közép-európai idő szerint 22-kor - aztán elérkezett a rég várt pillanat: a ceremónia kezdetét jelezve megszólalt a stadionban a két méter magas és három méter átmérőjű, 23 tonnás olimpiai harang, a világ legnagyobb felhangolt harangja, amely a játékok után is az Olimpiai Park egyik ékessége lesz. A "hangszert" Bradley Wiggins, a Tour de France friss brit bajnoka kondította meg.

 


    
A 27 millió fontos (csaknem tízmilliárd forintos) költségvetéssel összeállított megnyitót a világhírű filmrendező, Danny Boyle rendezte. A szereplőgárda összesen 284 próbán keresztül készült a péntek esti produkcióra.



Az ötkarikás játékokon 10 500 sportoló küzd majd az aranyérmekért, hazánkat 157 induló képviseli, akiknek formaruháját kalotaszegi írásos hímzésminta díszítette az Olimpiai Stadionba történő bevonuláson. A világ legfontosabb sporteseményének megnyitóján száznál több elnök, miniszterelnök és koronás fő vett részt, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte. II. Erzsébet királynő a háromórás előadás közepén nyitotta meg a játékokat. A többszörös Oscar-díjas Gettómilliomos című film rendezője, Danny Boyle által megálmodott előadást az előzetes becslések alapján nagyjából egymilliárd tévénéző figyelte. A 27 millió fontos (közel 10 milliárd forintos) megnyitó Európa legnagyobb harangjának megcsendülésével kezdődött. Az olimpiai láng 12 872 kilométer megtétele után, útja 70. napján érkezik meg az Olimpiai Stadionba a nyitóünnepségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!