Olvasó

2013.04.11. 13:44

A leendő járási hivatalról

A Lokálpatrióták ez év elején felhívták a veszprémiek figyelmét, hogy a most üresen álló Rosos-kúria épületét szemelték ki az illetékesek a Veszprémi Járási Hivatal irodaépületének.

Az elhatározás valóra váltásához a kormány az 1003/2013. (I. 4.) számú határozatában kétmilliárd forintot biztosított a hivatal működéséhez szükséges tárgyi feltételek és az épület felújítására.

A Lokálpatrióták véleménye szerint a feltűnően magas összeg indokolatlan pénzköltést, visszaélések lehetőségeit is magában rejtheti, ugyanis a 2012 négyzetméteres épület felújítására négyzetméterenként körülbelül egymillió forint jutott volna.

Lehet, hogy a veszprémiek hangja jutott az illetékes fülébe, vagy tán maguktól is rájöttek korábbi rossz döntésük következményeire, és felülvizsgálták azt. Mivel én rendszeres látogatója vagyok a www.kozlonyok.hu honlapnak, a kormányrendeletek között bukkantam rá a 1110/2013. (III. 7.) számú, a Veszprémi Járási Hivatal elhelyezésével kapcsolatos határozatra.

Lényege, hogy a korábban biztosított kétmilliárd forintot a kormány elvonja, viszont a Veszprémi Járási Hivatal működéséhez a tárgyi feltételekre és az épület felújítására 470 millió forintot hagy jóvá 2013. december 31-ig történő felhasználási és elszámolási kötelezettséggel. Most már egyik szemünk sem sír, mert már csak 221 ezer forint jut az egy négyzetméter felújítására.

A Lokálpatrióták a veszprémiek nevében kérik a kormányt, hogy a város által a közelmúltban benyújtott Szociális városrész címet viselő pályázatot - ami a város legnagyobb lakótelepét és a város lakosságának közel egyharmadát érintő Jutasi városrészt újítaná fel azzal, hogy gyermekintézményeket, tömbházakat és zöld közösségi területeket kíván meg újítani - minimum 15-30 millió forint értékben kedvezően bírálják el.

Molnár Ernő,
Lokálpatrióták a Városért Egyesület elnöke

 

Molnár Ernő elnök úr már nem először szólal meg a leendő járási hivatal ügyében. Nem kérhető számon rajta az, hogy nem megfelelően olvassa a kormányhatározatokat, hisz nem ez a szakmája. Az azonban igen, ha erről téves tájékoztatást ad a közvéleménynek. Abba nem bonyolódnék bele, hogy milyen lokálpatrióta az, aki fanyalog, ha kétmilliárd forint érkezik a településére. Ezt nem az én dolgom megítélni. Ítéljék meg a veszprémi polgárok azt, hogy mit is jelent, ha két patinás épület megújul a városközpontban, nem helyi, hanem kormányzati forrásból, közcélt szolgálva.

A tények továbbra is változatlanok, fennáll a kétmilliárd forintos keretösszeg - hangsúlyozom: keretösszeg! Ebből kerül megvásárlásra a két épület, a Rosos- és a Balassa-kúria. Ide költözik a felújítás után a járási törzshivatalon kívül az összes járási szakigazgatási szerv, tehát a veszprémiek és a környékbeliek számára egy - s nem mintegy tíz - helyen történik az ügyintézés. Az épületegyüttes közel van a tömegközlekedési csomópontokhoz, más, a járási hivatalon kívüli hatóságokhoz. Ezek a legfőbb célok. Az üresen maradt épületek egyéb állami funkciót kaphatnak vagy értékesíthetőek, ezzel is csökkentve az összkiadást.

Tudom, hogy a lokálpatrióta elnök úr a fentiekkel nem meggyőzhető, de ez számomra nem is fontos. Az a fontos, hogy a városban és a veszprémi járásban élők jobb körülmények között, egy helyen intézhessék ügyeiket és eközben egy patinás épületegyüttes is megújul. Remélem, akiket érint, azok számára helyes, egyértelmű és megnyugtató a kormány döntése.

Dr. Kovács Zoltán,
kormánymegbízott

(A szerkesztőség a vitát ezzel lezártnak tekinti.)

Ezek is érdekelhetik