Olvasó

2013.04.25. 08:07

Krakkóban jártunk

2013. április 2-5-ig a Padányi Katolikus Gyakorlóiskola énekkara Krakkóban járt, a Prezentációs Növérek Gimnáziumával ősszel kezdeményezett testvéri kapcsolat erősítése jegyében.

A fogadó iskola a város központjában található, kisebb, mint a miénk, csak 330 tanulóval rendelkezik, és egybeépült egy templommal. Belépve rögtön több mosolygós nővérrel is találkoztunk, akik barátságosan fogadtak minket. A családias hangulat mindenütt érezhető volt, és jó volt megtapasztalni az összetartás nyugodt légkörét.

Az énekkar résztvevői a diákok családjainál laktak, akik nagy szeretettel fogadtak mindenkit a hagyományos lengyel-magyar barátság jegyében. Az ott töltött négy nap során számos érdekes helyen jártunk: Zakopanéban, a Wieliczkai sóbányában és Wadowicében, ahol II. János Pál pápa született. Továbbá megnéztük Krakkó nevezetességeit, részt vettünk a helyi érsek által celebrált szentmisén a híres Mária-templomban, és felléptünk egy különleges rendezvényen, melyen megemlékeztek a iskola alapítójáról, Zofia Czeska nővérről. Többször énekeltünk különböző templomokban, például a wieliczkai sóbánya jó akusztikájú Szent Kinga-kápolnájában.

A sok program közül kiemelkedett az iskola tornatermében töltött közös délután, melyen a befogadóinkkal együtt magyar és lengyel táncokat és énekeket tanultunk, mindenki nagy örömére. A zene és a tánc közelebb hozott minket egymáshoz, mondhatni ez volt a közös nyelvünk, egyébként angolul és németül tudtunk egymással beszélgetni.Személyesen is megtapasztalhattuk lengyel barátaink szeretetteljes kedvességét, mely a kezdetektől áthatotta mindennapjainkat. Számos barátság köttetett, melyek remélhetőleg sokáig élnek majd.

Lengyel vendéglátóinkat májusban visszavárjuk Veszprémbe, reméljük, hogy hasonló módon tudjuk viszonozni vendégszeretetüket.

Hornisch Mátyás 10.R

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!