Olvasó

2015.06.26. 16:19

Hangyaboly és bambuszerdő

Nagyalásony - A tanév utolsó napjaiban a földrajzszakkör tanulásban kissé elfáradt csapata útra kelt, hogy Magyarország mellett meghódítsa Ausztriát is.

Civil Tudósítónktól

Első állomásként a Jeli arborétumot vette birtokba a csapat, mely Európa egyik legszebb botanikus kertje a Vas megyei Kám határában. Benne sok érdekes fafajtával vöröstölgy, erdei fenyő, szomorú vérbükk és cserjefélével kínai boróka ismerkedhettünk meg. Az arborétum fő látványosságát, a rododendront is láthattuk még utolsó szépségében díszelegni. A gyerekek számára a legnagyobb élményt a kilátótorony megmászása, megrohanása nyújtotta, melyből különleges látvány tárult elénk más kontinensek erdőfoltjaira. Aztán volt még óriási hangyaboly, bambuszerdő.

Második állomásunk és a nap fő szenzációja a riegersburgi Zotter csokigyár volt. A kóstolás előtt kirándulást tettünk az épület mögötti állat- és növénykertbe, ahol számos állat és ehető növény megtekintése, kóstolása mellett volt idő kipróbálni újfajta játékokat, mint a talicskás mérleghintát, lábbal működtethető szökőkutat. Akik elfáradtak, hallgathattak megnyugtató zenét a természet lágy ölén, és közben függőágyban relaxálhattak. Igazi különlegességként megtekinthettek egy csokitemetőt is.

Ezután pedig a várva várt csokigyár látogatása következett. Elsőként egy filmet néztünk meg, mely egy utazás volt a latin-amerikai kakaótermesztőkhöz, azután pedig az üvegfallal elválasztott gyárcsarnokban nézhettük végig a csokoládégyártás folyamatait, amit minden érdeklődő saját nyelvén hallgathatott kis telefonok segítségével. Közben minden csokoládéval kapcsolatos és ehető dolgot meg lehetett kóstolni! Voltak cukorfélék, édesítők, kakaóbabok. Egyre kellett csak ügyelni mindenkinek! Az elfogyasztott mennyiségre! Ami ugye korlátlan volt. A számos kóstolóállomáson a csokoládé ezer arca mutatkozott be.

Csodás napot töltöttek együtt a diákok, arborétumban és csokoládégyárban is jártak a kiránduláson

Elsőnek a 100 százalékos köszöntötte a vendégeket, majd lefelé egészen a 35 százalékosig minden csokoládé kérte, hogy ismerjük meg, kóstoljuk meg őt. Volt natúr, tej-, ét-, ízesített, laktózmentes, diabetikus, gyümölcsös, karamellás, és mintha Gombóc Artúrt hallottuk volna: lapos csokoládé, kerek csokoládés, gömbölyű csokoládé, csokoládé csokoládéval! Megízlelhettük, miként lesz a kakaóbabból csokoládé.

Igazi álomvilágba csöppentünk. Mindenki vitte a saját kis porcelán kóstolókanálkáját és kóstolt, kóstolt.

Egy volt csak a gond. Hiába volt ezerféle édes csoda, egyszer csak véget ért az ízek csodás birodalmába tett kirándulásunk.

Bár az út hosszúnak bizonyult, az élmény feledhetetlen volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!