Kibabrálnának velünk

2018.05.02. 14:43

Szijjártó Péter: az osztrák döntés tisztességtelen a magyarokkal

Az osztrák kormány nem tágít attól a tervétől, hogy az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlékot a változó külföldi árszínvonalhoz köti. Az új jogszabály várhatóan 2019-től lép életbe. A döntés hivatalos adatok szerint mintegy 39 ezer magyar gyereket is érint.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az osztrák kormány legutóbbi döntése a családi pótlékokról méltánytalan és tisztességtelen a magyar emberekkel szemben.

Szijjártó Péter az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az osztrák koalíciós kormány döntött az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről. Az Európai Unió tiltakozása ellenére a juttatásokat a jövőben annak az országnak az árszínvonalához igazítják, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él. A döntés hivatalos adatok szerint mintegy 39 ezer magyar gyermeket is érint.

A külügyminiszter mindezzel kapcsolatban kiemelte: Magyarország kormánya minden esetben fellép az ellen, hogy a magyar emberekkel szemben bárki méltánytalan és tisztességtelen módon járjon el. „Márpedig az osztrák kormány legutóbbi döntése méltánytalan és tisztességtelen a magyar emberekkel szemben”- fogalmazott.

Hangsúlyozta: „Ausztria fontos partnerünk. Számos kérdésben fontos szövetségesünk, de ebben az ügyben súlyos vitánk van”. Nem fogadjuk el ugyanis, hogy azok után, hogy a magyar emberek valamennyi adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek megfelelnek Ausztriában, kevesebb családtámogatást kapjanak, mint az azonos járulékfizetési kötelezettségüknek eleget tevő osztrák állampolgárok – mutatott rá.

Szijjártó Péter közölte: ez ugyanakkor európai kérdés is. Magyarország elvárja az európai intézményektől, hogy szerezzenek érvényt az európai szabályoknak és szerződéseknek. Ha az Európai Bizottság egyenlő mércével mér, fel kell lépnie ezen európai jogsértésekkel szemben – jelentette ki a tárcavezető.

Az osztrákok 100 millió eurót akarnak megtakarítani

Az osztrák koalíciós kormány döntött az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről szerdán. Az új jogszabály várhatóan 2019-től lép életbe, és évente mintegy 100 millió eurót (több mint 31,3 milliárd forintot) takaríthat meg vele a bécsi kormány.

Az Európai Unió és több tagállamának tiltakozása ellenére a juttatásokat a jövőben annak az országnak az árszínvonalához igazítják, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él.

Ausztria jelenleg körülbelül 132 ezer külföldön élő gyerek után 273 millió eurót (csaknem 85,5 milliárd forintot) fizet évente. Az indexálással a pótlék a legtöbb érintett család számára csökkenni fog.

Juliane Bogner-Strauss néppárti családügyi miniszter úgy véli, hogy a javaslat nem sérti az európai jogot, és nem is diszkriminatív.

Strauss hangsúlyozta: a családi pótlék szociális juttatás, amelynek célja, hogy hozzájáruljon a megélhetési költségekhez. Éppen ezért az kell igazodnia a különböző európai uniós tagállamok árszínvonalához – érvelt a tárcavezető.

Az így keletkező megtakarítást az Ausztriában élő gyerekekre fordítjuk szociális juttatások formájában – fűzte hozzá Strauss.

Az új rendszer bírálói viszont azt emelik ki, hogy az Ausztriában dolgozó külföldiek ott fizetik a társadalombiztosítási hozzájárulásokat, ezért az osztrákokkal egyenlő jogosultságok illetik meg őket.

Jelenleg egységesen havi 172,4 euró (csaknem 54 ezer forint) családi pótlék jár gyerekenként az Ausztriában dolgozó külföldieknek. A jövőben a belgiumi tartózkodási hellyel rendelkező újszülöttek után havi 175,5 eurót (majdnem 55 ezer forintot), a magyarországi lakcímmel rendelkező csecsemők után 93,61 eurót (több mint mint 29 ezer forint), a Görögországban élő gyerekek után pedig 136,54 eurót (körülbelül 43 ezer forintot) fizetnek az osztrák hatóságok

- magyarázta a családügyi tárca.

Norbert Hofer szabadságpárti infrastrukturális miniszter jelezte: meggyőződése, hogy az új szabályozás összeegyeztethető az európai joggal. Hofer azzal érvelt, hogy az uniós tisztségviselők esetében is használják az árszínvonalhoz igazítás módszerét.

A jogszabály életbe lépéséhez két törvényt kell módosítani. A juttatások összegét minden második évben felülvizsgálják.

Korábban Balog Zoltán barátságtalannak nevezte a tervezett lépést

Mióta ismertté váltak az osztrák kormány elképzelései, a magyar kormány határozottan tiltakozott a tervek ellen.

Balog Zoltán tavaly márciusban az osztrák közszolgálati televízió (ORF) híradójában azt mondta, ha valamelyik ország elégedetlen, akkor sem cselekedhet egyoldalúan, ezt a többi tagállammal egyetértésben kell tennie.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország Ausztria tervezett lépését barátságtalannak tartja-e, a miniszter egyértelmű igennel válaszolt.

Az ORF akkori bejátszásában az is elhangzott, hogy az osztrák döntés több ezer olyan Ausztriában dolgozó magyart érinthet, akiknek gyerekei Magyarországon élnek, a számukra Ausztriából folyósított családi pótlék nagyjából a felére csökkenhet.

Magyarországon havonta mintegy 40 euró családi támogatás jár gyerekenként, az Ausztriából folyósított családi támogatás gyerekenként több mint 130 euró.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában