a végleges megoldásig

2018.05.08. 19:57

Maradnak az Észak-Korea elleni szankciók

A büntető intézkedések fenntartásában az amerikai és a kínai elnök egyaránt egyetértett.

Donald Trump kedden telefonon egyeztetett Hszi Csin-pinggel. A Fehér Ház közleménye szerint a két politikus közös érdeklődésre számot tartó kérdéseket vitatott meg, köztük a Koreai-félszigeten történt legutóbbi fejleményeket és Hszi Csin-ping találkozóját Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Az amerikai elnöki hivatal kommünikéje leszögezi, hogy Trump és Hszi egyetértett az Észak-Korea elleni büntető intézkedések fenntartásában mindaddig, amíg Phenjan véglegesen fel nem számolja nukleáris és rakétaprogramját.

Donald Trump a telefonbeszélgetés során megerősítette: változatlanul elkötelezett abban, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi és beruházási kapcsolatok kiegyensúlyozottak legyenek és az amerikai üzleti élet és dolgozók javára szolgáljanak. Elemzők emlékeztetnek rá, hogy Kim Dzsong Un hétfőn és kedden – egy hónapon belül immár másodszor – látogatást tett Kínában.

„Az elnök elvtárssal (Kim Dzsong Unnal) történt első találkozóm óta Kína és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság kapcsolatai pozitívan alakultak, mint ahogyan a helyzet is a Korea-félszigeten. Boldog vagyok” – idézte az Új Kína hírügynökség Hszi Csin-ping szavait, amelyek a találkozó helyszínéül szolgáló északkelet-kínai Dalian kikötővárosban hangzottak el kedden.

A KCNA észak-koreai hírügynökség pedig arról adott hírt, hogy a két vezető melegen üdvözölte egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában