statisztika

2018.06.20. 21:41

Tavaly kétszer annyi terrortámadás történt Európában, mint egy évvel korábban

Az elkövetők nagy többsége Európában született vagy élt, és ott is radikalizálódott.

Több mint kétszeresére nőtt a dzsihadista terrortámadások száma tavaly Európában a megelőző évhez képest, ezeknek azonban lényegesen kevesebb halálos áldozatuk volt a korábbiaknál – írta csütörtökön közzétett jelentésében az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol).

A Hágában bemutatott helyzetértékelés szerint 2017-ben 33 iszlamista merényletről érkezett bejelentés, amelyek közül tíz volt „sikeres”, a többit meghiúsították vagy kudarcot vallott. Ezeknek összesen 62 halottja volt. Ezzel szemben 2016-ban „csak” 13 támadást regisztráltak, amelyek közül ugyancsak tíz „sikeres” merénylet 135 emberéletet követelt.

Összességében tavaly 205 „sikeres”, kudarcba fulladt és meghiúsított terrortámadást regisztráltak, 45 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A legtöbbnek, 137-nek etnonacionalista, szeparatista indítéka volt, míg 24 baloldali-anarchista, öt pedig szélsőjobboldali csoportok számlájára írható. A dzsihadista merényletekkel együtt ezek 68 halottat és 844 sebesültet eredményeztek.

Az Europol arról számolt be, hogy a megkísérelt terrortámadások számának növekedésével párhuzamosan a jelek szerint csökkent az előkészítésük és a végrehajtásuk hatékonysága.

Az elkövetők nagy többsége Európában született vagy élt, ott radikalizálódott, nem utazott külföldre, például Szíriába, hogy terrorcsoportokhoz csatlakozzon. Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet jelentősen meggyengült az utóbbi időben, ezért inkább arra bátorítja a követőit, hogy ne utazzanak a Közel-Keletre, hanem hajtsanak végre merényleteket a lakóhelyükön – emelte ki a szervezet.

„A jelenlegi terrorveszély lényegében hazai fenyegetést jelent belföldi gyökerű iszlamisták részéről”

- mondta Frederic van Leeuw belga szövetségi főügyész.

„A dzsihadista támadások veszélye továbbra is súlyos az EU-ban, ahogyan azt a 2017-es merényletek is mutatják”

- írták a jelentésben.

Manuel Navarrette, a Europol terrorellenes központjának vezetője elmondta, hogy egyelőre nem szivárogtak vissza nagy számban azok az iszlamisták, akik Európából korábban az IÁ iraki és szíriai területeire utaztak. Hozzátette, a biztonsági szolgálatoknak továbbra is az ő nyomon követésük az egyik legfőbb feladatuk.

A Közel-Keleten terrorcsoportokhoz csatlakozott mintegy ötezer európai közül eddig nagyjából 1500-an tértek vissza a kontinensre, ezren pedig meghaltak. Sokakat őrizetbe vettek, mások továbbálltak Líbiába vagy például Malajziába, és vannak akik más országokban bujkálnak.

Mint mondta, az elmúlt években megszaporodtak Európában is a „magányos farkasként” lecsapó merénylők által egyszerű eszközökkel, például egyszerűen autóval vagy késsel elkövetett támadások. Ezek ugyan jellemzően jóval kevesebb áldozatot követelnek, mint a bonyolultabb, robbantásos vagy lőfegyverekkel végrehajtott merényletek, de nehezebb is őket megakadályozni.

Az EU-ban összesen 975 embert vettek őrizetbe tavaly terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt, legtöbbjüket iszlamista merényletekkel összefüggésben.

Borítókép: Rendőrök gyakorlatoznak egy esetleges terrortámadás esetére /

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában