így látta az eseményeket

2018.07.13. 16:12

Megszólalt a thai barlangi mentés magyar segítője

Az édesapja révén magyar származású hölgy, Jessica Deli elárulta, mi volt a feladata a mentés során, és azt is, hogy van-e hasonlóság a thai és a magyar barlangok között.

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows a member of the "Wild Boars" Thai youth football team being moved on a stretcher during a rescue operation inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. / AFP PHOTO / ROYAL THAI NAVY / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

In­ter­jút adott a Ri­post­nak a thai­földi bar­langi men­tés ma­gyar szár­ma­zású se­gí­tője, aki a fér­jé­vel, a men­tési ko­or­di­ná­tor Anmar Mir­zá­val együtt­mű­ködve lett a sok­na­pos akció ame­ri­kai szó­csöve.

Bár a keresztneve alapján nehéz lenne megmondani, Jessica édesapjának köszönhetően félig magyar.

Ám nem az Államokban és nem is Magyarországon, hanem Németországban született, mert az apukája a hadsereg német bázisán találkozott az édesanyjával.

Annak ellenére, hogy Amerikában él, fontosnak tartotta, hogy eljusson Magyarországra és meglátogassa az itt élő családtagjait. Emiatt főleg az Alföldön volt, de persze a fővárost is megcsodálta.

A mentési feladatokról Jessica elárulja: Alapvetően ő tájékoztatta a régiójában az amerikai médiát, együttműködve Anmarral (Anmar Mirza, Jessica férje, a mentés nemzetközi koordinátora).

Az volt az elsődleges feladatuk, hogy információkkal segítsék a nyilvánosságot és megértessék a barlangi mentés folyamatát.

Mint mondta, nagy öröm volt, hogy egy ilyen kiemelt eseménynél a kapott információk és a saját szakmai tapasztalataik alapján segíthették a sajtó képviselőit, akiknek a barlangokról és a barlangi mentések sajátosságairól szóló híréhségét is sikerült kielégíteniük.

Jessica szerint egyébként a thai és a magyar barlangok nagyon hasonlítanak egymásra, hiszen mészkőbarlangokról van szó, amelyek belsejében ugyanolyan gyönyörű cseppkövekkel lehet találkozni. A thai barlangok ugyanakkor az országra jellemző bőséges csapadék (a monszun éghajlat) miatt nagyobbak és szélesebbek is, mint itthoni társaik.

Borítókép: AFP PHOTO / Royal Thai Navy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában