Magyar falu program

2020.08.15. 21:00

Mintegy nyolcszáz településen támogatják az egyházi közösségi terek fejlesztését

Mintegy nyolcszáz település egyházközössége több mint 12 milliárd forint értékben nyert forrást egyházi közösségi terek fejlesztésére a Magyar falu programban tavaly és idén – hangoztatta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton Rábaszentandráson.

Rábaszentandrás, 2020. augusztus 15. Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelõs kormánybiztos (k), Szemerei János evangélikus püspök (j2) és Varga Tamás lelkész (b) a rábaszentandrási evangélikus gyülekezet újonnan kialakított közösségi terének átadásán 2020. augusztus 15-én. Országszerte mintegy hetven evangélikus gyülekezet majdnem egymilliárd forintot nyert a Magyar falu programban. Mintegy nyolcszáz település egyházközössége több mint 12 milliárd forint értékben nyert forrást egyházi közösségi terek fejlesztésére a Magyar falu programban tavaly és idén. MTI/Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Gyopáros Alpár a helyi evangélikus gyülekezet közösségi terének átadó ünnepségén elmondta, hogy ebben a pályázati konstrukcióban kifejezetten a történelmi egyházak voltak a kedvezményezettek, mert a falvakban a közösségi élet szervezésében fontos szerepük van.

Kiemelte, hogy

országszerte mintegy hetven evangélikus gyülekezet majdnem egymilliárd forintot nyert ebben a pályázatban.

Elmondta, hogy mielőtt a Magyar falu programot meghirdették, felmérést készítettek a fiatalok körében arról, hogy melyek azok a tényezők, amelyek a falvakban maradásra vagy visszaköltözésre ösztönzik őket. Tízből hét válaszadó a helyi közösségi élet hiányát jelölte meg. A kormány épp ezért az első pályázati kiírásban az egyházi közösségi élet fellendítésére írt ki pályázatot közösségi terek fejlesztésére.

Gyopáros Alpár kitért arra, hogy Magyarországon és az egész világon pap- és lelkészhiány van, nem ritka, hogy egy vidéki plébános vagy lelkész hat-hét településen is szolgál, emiatt nem marad ideje a közösségszervezés hagyományos feladatára. Ezért a program keretében közösségszervező személy foglakoztatását is támogatják.

A kormánybiztos beszélt arról is, hogy Rábaszentandráson az evangélikus gyülekezet 23 millió forint támogatást nyert a programban, nemcsak a helyi közösségi tér kialakítására, hanem program- és rendezvényszervezésre, kisértékű eszközbeszerzésre, valamint közösségszervező foglalkoztatására is.

Élő közösségbe, jó helyre került a támogatás

- fogalmazott Gyopáros Alpár.

Elmondása szerint a település a Magyar falu program pályázatain mintegy hatvanmillió forintot nyert.

Borítókép: Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos (k), Szemerei János evangélikus püspök (j2) és Varga Tamás lelkész (b) a rábaszentandrási evangélikus gyülekezet újonnan kialakított közösségi terének átadásán 2020. augusztus 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában