Ország-világ

2021.03.30. 11:31

A magyar lakosság átoltottsága meghaladta a 20 százalékot (videó)

A járványhelyzettel kapcsolatos legfrissebb hírekről számoltak be a szakemberek a keddi tájékoztatón.

Budapest, 2020. június 17. Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezőek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Ezekben az órákban lépjük át a kétmillió beoltottat – jelentette ki az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján György István. Az országos oltási munkacsoport vezetője kiemelte, hogy

a magyar lakosság több mint 20 százaléka már megkapta a koronavírus elleni vakcinát

– írja a Magyar Nemzet.

Ezzel az eredménnyel pedig messze a 10,26 százalékos uniós átlag felett van Magyarország. Bizonyos kimutatások szerint első, más számítások szerint pedig második helyen állunk az uniós átoltottsági ranglistán – tette hozzá a szakember.

A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára jelezte, hogy

a múlt héten adták be az eddigi legtöbb oltást, összesen 540 ezer első és második adagot.

Az oltás ütemének csak a beérkező vakcinák mennyisége szab határt – hangsúlyozta György István, aki közölte azt is: az eddig regisztrált 3,7 millió személyből másfél millióan 65 év felettiek, nekik már a 78 százalékuk kapott legalább egy oltást.

Emlékeztetett továbbá, hogy

ezen a héten megkezdődik a regisztrált köznevelési dolgozók oltása is, amit csütörtöktől szombatig hajtanak végre, 101 kórház 426 oltópontján.

Az oltásra behívott pedagógusokat a ma érkezett Pfizer-vakcinákkal fogják beoltani – hangsúlyozta, kérve az érintetteket, hogy vigyék magukkal a kitöltött beleegyező nyilatkozatot.

A hétfő éjfélig regisztrált pedagógusok második körös oltását húsvét után hajtják végre.

György István kitért rá, hogy a következő oltási héten a pedagógusok mellett a regisztrált időseket és a krónikus betegeket fogják oltani Pfizer- és Szputnyik V vakcinákkal.

Az országos oltási munkacsoport vezetője beszámolt róla, hogy a háziorvosoknak 20 300 adag AstraZeneca-, illetve 68 400 adag első körös és 13 200 adag második körös Moderna-oltóanyag áll majd a rendelkezésére. Elmondta, hogy a Magyar Honvédség jelenleg is üzemelő oltóbuszai a jövőben is részt vesznek a polgári lakosság oltási programjában. Ezek főként a kistelepüléseken állnak szolgálatba, miközben a katonák oltásában is részt vesznek.

Az egész oltást úgy kell megszervezni, hogy a baloldal folyamatosan oltásellenes kampányt folytat. A baloldal túl messzire megy, amikor az oltás ellen hangol, és még saját szimpatizánsaik életével is játszanak – mondta György István.

Az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese közölte: a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt hétfőn összesen 655 esetben intézkedtek a rendőrök. Kiss Róbert hozzátette: a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmának megsértése miatt az előző napon 475 személlyel szemben kellett fellépni.

Közölte: Budapesten, a VI. kerületi Király utcában 35 személy, köztük 14 külföldi állampolgár tartott házibulit, amit a rendőrség felszámolt, a résztvevőkkel szemben pedig eljárást indítottak.

Az alezredes tudatta azt is, hogy tegnap a Magyarország területén személyforgalomban átutazók 59 alkalommal sértették meg a tranzitszabályokat. Elmondta továbbá, hogy az előző 24 órában 7710 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 55 280 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 4761-en vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

Müller Cecília örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy már kétmillióan beoltatták magukat.

Magyarország egy oltónemzet

– tette hozzá. Az új koronavírus elleni oltóanyagokra összpontosít az ország és hogy minél több védett személy legyen itthon – mondta.

A tiszti főorvos szólt arról is, hogy a járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek, a kórházban fekvők száma jelentősen emelkedett, már több mint 12 500-an vannak.

Az újonnan megjelent vírusvariációk esetében sokkal súlyosabb lehet a betegség

– magyarázta a szakember.

Nem csökken a mozgás Magyarországon. Minden járványügyi intézkedésnek akkor van értelme, ha betartjuk a szabályokat – mondta Müller Cecília. Felelősek vagyunk egymásért – tette hozzá.

Müller Cecília elmondta, hogy minél gyorsabban ki kell derülnie a pozitivitásnak, így nem tud fertőzni majd az adott személy. Folyamatosan érkeznek az oltóanyagok – tette hozzá. 81 600 Moderna-vakcina érkezett hétfőn, ez jellemzően a háziorvosokhoz kerül. 168 480 adag Pfizer-vakcina érkezett kedden – ismertette Müller Cecília. Ma éjjelre várnak 250 ezer Szputnyik V első adagos vakcinát. Mindezek mellett felszabadítottak 250 ezer Szputnyikot.

Mindegyik vakcina hatásos és biztonságos, és megvéd minket a fatális kimeneteltől

– mondta Müller Cecília. Nagyon fontos, hogy a kontaktusok számát minden lehetséges módon csökkentsük – tette hozzá, és arra kérte az embereket, hogy fölöslegesen senki ne menjen vásárolni, mindenki figyeljen oda a higiéniai szabályok betartására.

A kórházi ágyak terhelésének elkerüléséért fontos a favipiravir kiváltása, de ha valaki bizonyítottan koronavírusos, akkor ne személyesen menjen a gyógyszertárba, hiszen másokat megfertőzhet – figyelmeztetett Müller Cecília.

A várandósok védőoltása zajlik, de ennek is tervezetten, rendezetten kell zajlania – mondta Müller Cecília. Mindegyikük regisztráljon és konzultáljon a háziorvosával – tette hozzá.

A tájékoztató végén kérdésre válaszolva Müller Cecília azt mondta, hogy több tünet együttes jelentkezésekor kellhet mentőt hívni. Fontos az is, hogy valakinek van-e alapbetegsége – tette hozzá. Ha valaki több napja lázas vagy légszomja van, vagy éppen szívverési rendellenességet érzékel, akkor mindenképpen érdemes hívni a mentőket – tette hozzá.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában