Ország-világ

2021.03.09. 19:00

Visszaadják a budai Várat a magyar embereknek

A Várkapitányság Nonprofit Zrt, szerint feszültséget kelt és ostobaság ami a Deutsche Welle műsorában a budai Várban zajló beruházások kapcsán elhangzik.

A Várkapitányság Zrt. szerint a feszültségkeltést szolgálja a Deutsche Welle német közszolgálati adón bemutatott tendenciózus és hamis riportfilm. A Budavári Palotanegyed megújítását szolgáló Nemzeti Hauszmann programot lebonyolító nonprofit szervezet folyamatosan, több fórumon is tájékoztat a Várban folyó beruházásokról, amelyeket az ott élők nagy többsége támogat – számol be a Magyar Nemzet.

„Sajnáljuk, hogy újra meg újra halljuk ezt a tájékozatlanságból, vagy mesterséges feszültségkeltésből fakadó ostobaságot, miszerint a Budavári Palotanegyed megújítása a Horthy-korszakhoz köthető”

– reagált a Magyar Nemzetnek a Várkapitányság azt követően, hogy a Deutsche Welle (DW) nevű német közszolgálati televízió a propagandavideójában a Várnegyedben zajló építkezések kapcsán szisztematikusan a jelen és a Horthy-korszak zsidóüldözéstől sem mentes végnapjai között igyekszik párhuzamot vonni. A Budavári Palota és a környezetében található, állami tulajdonú műemlék ingatlanok, zöldfelületek vagyonkezelésével, fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozó nonprofit zrt. leszögezte:

a Vár megújítását szolgáló Nemzeti Hauszmann program során szó sincs 1944-ről és a Horthy-kor állapotainak restaurálásáról.

Rombolás után újjáépítés

„A második világháború pusztításai után a kommunista érában tudatos, ideológiailag vezérelt rombolás történt. Megmenthető épületeket bontottak le, rekonstruálható belső tereket építettek át.

A most újjászülető épületek, kertek, sétányok kapcsán a XIX–XX. század fordulóját tekintjük mintának, amikor hosszú évszázadokkal Mátyás király után a Vár újra a fénykorát élte. A kiegyezés utáni korszak a magyar fejlődés egyik legendás időszaka volt, a polgárosodás és a kulturális élet virágzása jellemezte”

– fogalmazott a lap kérdésére a várkapitányság.

A Budavári Palotanegyedben folyó beruházások kapcsán kiemelték: a cél az, hogy a Várat visszaadják a magyaroknak, és egy olyan városrészt alakítsanak ki, amely méltó a világörökségi ranghoz, ahol jó élni, és ahová újra és újra érdemes ellátogatni.

A várkapitányság az említett műsorra reagálva azt is kiemelte, hogy a városrész kulturális gyarapodása és életminőségének folyamatos javulása egyenes arányban áll az ingatlanok értéknövekedésével, és már csak ezért is érthető, hogy a várbéli polgárok döntő többsége támogatja a munkájukat.

„A Várban élőktől érkező visszajelzések és a kutatások is azt igazolják, hogy az itt élők támogatják a programunkat, amely során a Várban élők igényeire is figyelemmel vagyunk”

– tették hozzá.

Folyamatos tájékoztatás

A zrt. által végzett munkáról mind a Várnegyedben lakók, mind az ide látogatók első kézből szerezhetnek naprakész információkat. A friss hírekről a Nemzeti Hauszmann program közel kilencvenezres követőtáborral rendelkező Facebook-oldalán és hírlevelükben is folyamatosan tájékoztatást adnak. A havonta megjelenő, ingyenes tájékoztató és kulturális lapot, a Budavári Séták magazint minden hónapban eljuttatják az első kerületi postaládákba, de online formában is bárki letöltheti az összes megjelent lapszámot. Emellett rendszeresen jelentkezik a várkapitányság a budai Vár magazinműsorával, a" target="_blank" rel="noopener noreferrer" name="readabilityLink-7"> Budavári történetekkel is, a megjelent adások a Nemzeti Hauszmann program már említett közösségi oldalán és a YouTube-csatornánkon érhetők el.

„Programunk mindenki számára nyilvános és elérhető honlapunkon, munkánkról rendszeresen tájékoztatjuk a sajtót is”

– tették hozzá a várkapitányság részéről.

Nemzetközi közönségnek

Mint azt a Magyar Nemzet megírta: etikátlan csúsztatásokkal van tele a Deutsche Welle (DW) nevű német közszolgálati televízió a budai Várban készített videója, amelyben több megszólalót is a televízió propagandacéljaira használtak fel.

A műsor a budai Várban zajló munkálatok és a Kossuth Lajos tér átépítése kapcsán azt igyekszik bizonyítani, hogy a magyar kormány szélsőségesen nacionalista, értékei pedig szembemennek az Európai Unió által vallottakkal. A riportban rögtön elhangzik, hogy a kormány „kisajátítja a város tulajdonában lévő ingatlanokat”, amiről megkérdezték V. Naszályi Mártát, az I. kerület ellenzéki polgármesterét, akit nagyon elkeserítenek az építkezések. A videóban feltűnik Ungváry Krisztián történész is, erősítendő a magyar kormánnyal szembeni náci-fasiszta narratívát. Végül pedig egy házaspárt mutatnak be példaként, amelynek zsidó származású tagja már nem tudja elviselni a kormány „üzelmeit”, ezért elköltöznek a Várból.

A Magyar Nemzet a tendenciózus, egyoldalú és hamis hírektől hemzsegő „riport” után megkereste Christoph Jumpelt.

A DW szóvivője úgy fogalmazott: „A riport nemzetközi nézőközönségünknek, nem pedig specifikusan egy célterületnek készült. Ezért úgy mutatja be a témát, hogy az az előismeretekkel nem rendelkező nézőknek is érthető legyen.”

Mint ismeretes, a Deutsche Welle rövidesen magyar nyelvű anyagokat is készít majd, amiket a YouTube-videómegosztón és a közösségi médiában kínálnak majd. Peter Limbourg DW-főigazgató erről azt nyilatkozta: a céljuk a magyar média sokszínűségének javítása, amit tényekre alapuló tájékoztatással szeretnének elérni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában