Ukrán válság

2023.11.11. 07:49

A NATO korábbi főtitkára elárulta, hogy zárná le az orosz–ukrán háborút

626. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Volodimir Melnyikovics ukrán gazda nézi a gazdaságának romjait egy orosz légitámadást követően a Herszon megyében fekvő Kiszelivkában 2023. november 10-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Efrem Lukackij

Az orosz légvédelem 38 drónt semmisített meg

Az orosz légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt lőttek le az elmúlt 24 órában - közölte az orosz védelmi minisztérium november 11-én.

A minisztérium szerint a Luhanszki Népköztársaságban, a Donyecki Népköztársaságban valamint a Zaporizzsjai régióban lőtték le a drónokat.

Áramellátási problémák Ukrajnában

Szumi régió egyik határ menti területén robbanás következtében egy elektromos alállomáson tűz ütött ki. A tüzet eloltották, de több mint 2,5 ezer ember maradt áram nélkül a térségben.

A minisztérium szerint Ukrajna más régióiban is gondok vannak az áramellátással. Így például a dnyipropetrovszki körzetben szintén robbanások következtében maradt több mint ezer fogyasztó áram nélkül, a harkovi körzetben is elszakadt egy felsővezeték és Csernigov régiójában is akadozik az áramellátás.

Zaporizzsja közelében lelőttek egy MiG-29-es vadászgépet

Az orosz légvédelem megsemmisített egy ukrán MiG-29-es vadászgépet Zaporizzsja város közelében – jelentette be az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konashenkov altábornagy.

Ukrajna megrekedt a déli fronton

Ukrajna ellentámadása megrekedt a déli front két fő szakaszán. Az ukrán csapatok Velyka Novosilkánál és Orekhovnál előre nyomultak, azonban most úgy tűnik, nincs esély az áttörésre, és ezen az időjárás sem fog változtatni – írja a The Guardian.

A múlt héten Valerii Zaluzhnyi tábornok, a kijevi hadsereg főparancsnoka elismerte Ukrajna kudarcát.

A tábornok szerint Ukrajna nem tudott áttörni a sűrű orosz aknamezőkön.

"Mindannyian reméltük, hogy nagyobb előrelépést fogunk elérni, mint amennyit tettünk" - mondta Yurk Sak, az ukrán védelmi minisztérium egykori tanácsadója. „Eddig azt reméltük, hogy mi irányítjuk a stratégiai fontosságú Tokmak városát, amely a Melitopol felé vezető utat nyitja meg. Oroszország szárazföldi hídjának áttöréséhez további 70 kilométert kellene előrenyomulni – tette hozzá.

A NATO korábbi főtitkára elárulta, hogy zárná le az orosz–ukrán háborút 

A korábbi NATO-főtitkár, Anders Fogh Rasmussen egy olyan javaslat előterjesztésén dolgozik, ami arról szólna, hogy Ukrajna részlegesen csatlakozhasson a NATO-hoz azzal a feltétellel, hogy az oroszok által megszállt terület nem kerül a katonai szövetséghez.

Rasmussen, aki 2009 és 2014 között volt a NATO főtitkára, kifejtette, hogy Ukrajna részleges tagságának terve nem a konfliktus befagyasztását jelentené, hanem azt jelzi Oroszországnak, hogy nem tudja megakadályozni, hogy Ukrajna csatlakozzon a nyugati védelmi szövetséghez a jövőben.

A NATO jövő nyáron Washingtonban tartja 75. évfordulós csúcstalálkozóját, ezen az ülésen Ukrajna jövőbeli tagságának kérdése minden bizonnyal kiemelt téma lesz. Az ukrán vezetés csalódott volt, amikor a NATO az idei csúcstalálkozóján egy olyan nyilatkozatot adott ki, amely szerint Ukrajnának felkínálják a meghívást, ha a feltételek azt majd lehetővé teszik – ezzel gyakorlatilag elutasították Ukrajna konkrét dátum megadására vonatkozó kérését.

Rasmussen szerint Ukrajna NATO-tagságának ügye jövőre nem halasztható el. Mint mondta:

Eljött az idő, hogy megtegyük a következő lépést, és meghívjuk Ukrajnát. Új európai biztonsági alapokra van szükségünk, amelyben Ukrajna a NATO szívében van.

Hozzátette, hogy Ukrajna a NATO-tagságát szorgalmazta, ám szinte lehetetlen egy háborúban álló országnak tagságot ajánlani, mivel a NATO 5. cikkelyének kollektív önvédelemről szóló záradéka értelmében minden NATO-tagállam köteles lenne részt venni az ország aktív védelmében. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Az USA leváltaná Zelenszkijt

Az Asia Times oldalán jelent meg egy cikk, amiben azt írják, hogy az USA az Egyesült Királysággal kiegészülve le akarja váltani Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, amit vagy egy elnökválasztás keretén belül tesznek meg, vagy egy Majdan-szerű felfordulás keretében - írja a Magyar Nemzet.

A lap beszámol róla, hogy nem ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok dönt az ukrán elnök személyéről.

2014-ben szivárgott ki egy telefonbeszélgetés a jelenlegi külügyminisztériumi államtitkár, Victoria Nuland és az akkori kijevi amerikai nagykövet, Geoffrey Pyatt között, amelyben azt latolgatták, hogy ki lehet „elfogadható” elnökjelölt Ukrajnában, és segítségül hívták Joe Biden akkori alelnököt is. Biden mellett Jake Sullivan, Biden akkori és jelenlegi nemzetbiztonsági tanácsadója is részt vett Ukrajna következő elnökének megválasztásában.

„Ugyanaz a három amerikai szereplő – Biden, Sullivan és Nuland – dönt ismét Ukrajnáról. Miért lenne ez a három hajlandó Zelenszkijt félredobni?” – teszi fel a kérdést a lap, amit meg is válaszol a volt CIA-ügynök, terrorelhárítási szakértő, Larry C. Johnsonra hivatkozva. Zelenszkij elmozdításának hátterében az állhat, hogy nem követte megfelelően Washington ellentámadásra vonatkozó stratégiáját és ezért maradt el az ukrán katonai siker.

Itt az ukránok új csodafegyvere

Új fejlesztésű „földi drónt” mutattak be az ukránok, amellyel állításuk szerint távolról képesek felvenni a harcot az orosz tankokkal és állásokkal - írja a Magyar Nemzet

Az ABC News videója részletesen bemutatja a Ratel S névre keresztelt, pilóta nélküli földi járművet.

Az ukránok új „csodafegyvere” elsőre sokkal inkább tűnik egy távirányítós kisautónak, mint fegyvernek.

A fejlesztők állítása szerint azonban képes egy tank felrobbantására, és sokkal olcsóbb is. A fő céljuk pedig, hogy a robotot mobil robbanófejként használják, amely páncéltörő aknákat vagy más robbanószerkezeteket szállít.

Ukrán légierő: az orosz erők rakétákkal és drónokkal támadták Ukrajnát 

Az orosz erők 31 Sahid típusú csapásmérő drónnal és több különböző típusú rakétával mértek csapást szombatra virradó éjjel Ukrajna területére, a légvédelem 19 drónt semmisített meg - közölte az ukrán légierő szombaton a Telegramon.

A kijevi katonai adminisztráció a Telegramon arról számolt be, hogy az ukrán fővárosra irányított valamennyi drónt a levegőben megsemmisítette az ukrán hadsereg. Az előzetes információk alapján nem keletkeztek károk és senki sem sérült meg.

Később a főváros katonai adminisztrációja közölte, hogy az éjszakai dróntámadás után Oroszország ballisztikus rakétákat lőtt ki Kijevre. A hatóságok szerint infrastrukturális létesítményt nem ért találat. Kijev környékén azonban két rakéta két település között egy mezőn csapódott be. A robbanáshullám öt lakóépületet rongált meg és kisebb károk keletkeztek egy magánvállalat épületében is.

Oleh Szkiper, a déli Odessza megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy a régióban két becsapódás történt, aminek következtében három helyi lakos sebesült meg.

Az ukrán vezérkar szombat reggeli harctéri helyzetjelentésében kiemelte, hogy az elmúlt 24 órában 87 katonai összecsapás volt az orosz és az ukrán csapatok között. Az orosz erők öt rakéta- és 83 légicsapást hajtottak végre, és 102 alkalommal nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán katonák állásaira és lakott területekre.

A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az elmúlt napon mintegy 1130 orosz katona halt meg, velük együtt az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 310 ezret. Az ukrán erők pénteken megsemmisítettek egyebek mellett két orosz hajót, 25 harckocsit, 38 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 25 drónt.

Két ukrán drónt lőttek le két orosz régióban

A légvédelmi rendszer két ukrán pilóta nélküli légijárművet (UAV) fogott el két régió - Szmolenszk és Moszkva – területén – számolt be az orosz védelmi minisztérium erről november 11-én, szombaton. 

Folytatódnak a harcok Donyecknél

A "Dél" orosz katonai csapat donyecki egységei visszavertek hat ukrán támadást - számol be róla a csoport sajtóközpontjának vezetője, Vadim Asztafjev.

Elmondta, az ellenség jelentős munkaerő- és felszerelési veszteségeket szenvedett Razdolovka, Nikolaevka és Kleshcheevka térségében. A Honvédelmi Minisztérium pontosította, hogy az orosz fegyveres erők megsemmisítették az ellenség öt pickup és egy Kamaz teherautóját is.

Robbanások hallatszottak Kijevben

Legalább két robbanást hallottak Kijevben november 11-én reggel – írja a Reuters szemtanúkra hivatkozva.

Az erős robbanásokat később Vitalij Klicsko, a város polgármestere is megerősítette a Telegramon. Pontosította, hogy a robbanás a Dnyeper bal partján történt.
Ezt megelőzően légiriadót jelentettek be Ukrajna fővárosában, valamint a kijevi régióban – derül ki az ország Digitális Fejlesztési Minisztériumának online térképének adataiból.

Avdijivkát támadják az oroszok

Az orosz erők légicsapásokkal folytatták Avdiivka támadását. Olekszandr Shtupun, az ukrán hadsereg szóvivője azt mondta, a támadások során két civil meghalt.

Elsüllyedt két orosz hajó a Krím-félszigetnél

A Krím-félszigeten november 10-én végrehajtott csapás következtében elsüllyedt két orosz nagy sebességű partraszállító hajó – erősítette meg az ukrán katonai hírszerzés.

Litvánia rakétákat ad Ukrajnának

Litvánia NASAMS légvédelmi rakétarendszereket szállít Ukrajnába - jelentette be a litván védelmi minisztérium november 10-én.

Több mint 11 ezer menekült érkezett pénteken

Magyarország területére 2023. november 10-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6036 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5307 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 117 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában