Első rész

2023.11.16. 06:30

Soros György fia is szívesen beleszól a magyar politikába

A Magyar Nemzet cikksorozatban mutatja be Alexander Sorost és hálózatát.

MW

Forrás: Alexander Soros/Instagram

Idén júniusban Juhász Péter, az egykori Együtt nevű párt elbukott elnöke nagyon megörült annak, hogy Alexander Soros lép apja örökébe. 

Mint ismert, Juhász Péter máig tisztázatlan forrásból kapott pénzt a 2022-es kampányban a kormánypárti képviselők módszeres támadására. Az ellenzéknek címzett, négymilliárd forintos külföldi támogatásból a legutóbbi választás időszakában több mint hatvanmillió forint a drogliberalizációs aktivistához vándorolt. Az ügyben költségvetési csalás gyanújával nyomoznak – írja a lap.

Mindemellett azt is lehet tudni, hogy Alexander Soros maga is fontosnak tartotta, hogy megtámogassa azt az Action for Democracy nevű szervezetet, amelynek keretében Karácsony Gergely és Bajnai Gordon bizalmasa, Korányi Dávid hajtott fel pénzt. Ezek a súlyos összegek részben pont Bajnai DatAdat-cégcsoportjánál landoltak. A dollárbaloldal intézője, Korányi pedig néhány nappal az Action for Democracy első magyarországi átutalása előtt egy helyen tartózkodott Alexander Sorossal, Münchenben. Utóbbi a kampány hajrájában egy bejegyzéssel fejezte ki, hogy egyetért Korányiékkal.

A milliárdos spekuláns, Soros György fia régóta aktív a világpolitikában, és gyakorta megfordul Magyarországon, sőt, saját bevallása szerint van magyar állampolgársága is. Az 1985-ös születésű fiatalembernek a tengerentúlon és Londonban is van rezidenciája, és a magyar politikába éppúgy szívesen beleszól milliárdjai révén, mint az európai vagy az amerikai közéletbe. 

Alexander Soros a Google szerint „filantróp”, csakúgy, mint apja.

Ezen baráti megnevezés alkalmazása azért sem meglepő, mert a spekuláns családnak csaknem 180 millió dollár értékű Alphabet-részvénye van, ez a cég pedig az internetes keresőóriás tulajdonosa.

Alexander Soros 2009-ben a New York Egyetemen BA-szakon végzett történelemből, és 2018-ban PhD-végzettséget szerzett a kaliforniai Berkeley-n, de posztdoktori tanulmányokat is folytatott. 2011-ben került be a Nyílt Társadalom Alapítványok igazgatótanácsába. „Gyűlölöm azt a gondolatot, hogy a pénz beszél, de ha a másik fél így politizál, nekünk is ezt kell tennünk” – nyilatkozta 2012-ben a New York Timesnak annak kapcsán, hogy demokrata jelöltek kampányát pénzelték. 

Alexander Soros ma már a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) elnöke, mindemellett az egyetlen családtag a Soros Fund Management befektetési bizottságában, tehát a családi vagyonkezelőben. Nem felsorolva az összes tisztségét ott ül a Soros-egyetem vezetőségében, valamint az említett Korányi, illetve Bajnai tagságával működő European Council on Foreign Relations (ECFR) nevű szervezetben is. Az OSF honlapján található életrajza szerint írásai jelentek meg – egyebek közt – a következő lapokban: New York Times, Guardian, New York Daily News, Reuters és Politico. Ez a lista a Soros család befolyási övezetét is jól kirajzolja a nemzetközi sajtóban, és az sem lehet véletlen, hogy ezek a lapok Magyarország fő kritikusai közé tartoznak.

A spekuláns fia 2015-ben már Budapesten, apja egyetemén mutatta be migrációpárti álláspontját, amelyről a közösségi médiában is megemlékezett.

Idén nyáron a Politico tette közé Alexander Soros írását, amelyben a Nyílt Társadalom Alapítványok jelenlegi elnöke világossá tette: félrevezetőek azok a hírek, miszerint elhagynák Európát. „Nem távozunk” – ígérte meg a spekuláns fia.

Látható tehát, hogy megtörtént a trónöröklés a Soros-birodalomban. Alexander Soros hosszú küzdelemre rendezkedett be a szuverenista erőkkel, így az Orbán-kormánnyal szemben. A Magyar Nemzet ennek eszközeit és módszereit is részletesen be fogja mutatni sorozatában, melyet itt is olvashatnak majd.

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában