Reakció

2024.01.20. 17:39

Nem érdekli a baloldalt a Lánchíd körüli korrupció-gyanú

A baloldali pártok láthatóan nem lelkesednek a Jobbik főpolgármester-jelöltjének arra vonatkozó kezdeményezéséért, hogy fővárosi vizsgálóbizottság tárja fel: történt-e korrupció a Lánchíd felújítása során. A budapesti Fidesz ugyanakkor jelezte, támogatná a grémium felállítását – írja a Magyar Nemzet.

MW

Karácsony Gergely fõpolgármester (b), Csohány András, a kivitelező A-Híd Zrt. vezérigazgatója (b2) és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (elöl, j) a felújított Lánchídon az átadás napján, 2023. augusztus 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az ügy előzménye, hogy a kivitelezést végző A-Híd Zrt.-nél a számlagyáras Vig Mór ügyében tartottak házkutatást, emlékeztet a Magyar Nemzet. Ez tovább erősíti a feltételezést, hogy lehetett valamilyen összefüggés a tavaly letartóztatott ex-ügyvéd számlagyára és a baloldali politika között.

Egyelőre nagy a csend a baloldalon a Lánchíd korrupciógyanús felújítása ügyében. Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje pénteken közölte: 

levélben kéri Karácsony Gergelyt és a budapesti képviselőket, hogy a Fővárosi Közgyűlés állítson fel vizsgálóbizottságot a Lánchíd-felújítás kivizsgálására.

Ám eddig egyetlen másik ellenzéki párt sem jelezte, hogy szeretné tisztázni a projekt körülményeit, és a Magyar Nemzet érdeklődésére Brenner elmondta, őt sem keresték a baloldali pártok az ügyben. A fővárosi Fidesz ugyanakkor bejelentette, hogy támogatja a vizsgálóbizottság felállítását. 

A tudott tények között egyelőre az említhető meg, hogy a renoválás az eredetileg megállapított összegnél ötmilliárd forinttal többe került, miközben szűkebb műszaki tartalommal valósult meg.

Szintén ismert, hogy a házkutatásra a számlagyáras ex-ügyvéd, Vig Mór ügyében került sor.

Elszólta magát a DK-s? 

Az a körülmény, hogy az A-Híd Zrt.-nél Vig Mór ügyében vizsgálódott a NAV, további jelentőséggel ruházza fel Szaniszló Sándor korábbi kijelentését. Emlékezetes: 

a DK XVIII. kerületi polgármestere tavaly év végén úgy vélte, hogy az ex-ügyvéd számlagyárának köze lehet a baloldal külföldi kampányfinanszírozási botrányához.

Egyelőre a nyilvános adatok alapján annyi bizonyos, hogy volt valamilyen kapcsolat Vig Mór és a baloldali politika egyes szereplői között. Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere például közös fotón pózolt Vig Mórral 2022 februárjában egy sajtótájékoztatón, amikor azt jelentették be, hogy egy beruházás nyomán Vig cége telephelyet létesít a kerületben az elektromos szállítójármű-flottájának. Emellett Vig cégtemetőként is működő kft.-jéhez jegyezték be a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat-csoport egyik korábbi leányvállalatát.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában