Három Tenger Kezdeményezés

2024.04.11. 14:57

Sulyok Tamás: Közép- és Kelet-Európa versenyképessége közös ügyünk

Az államfő szerint Magyarország számára kiemelten fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló gazdasági és diplomáciai kapcsolatok továbbfejlesztése, valamint a közép- és kelet-európai országok összeköttetése.

MW

Sulyok Tamás köztársasági elnök

Fotó: MTI/Sándor-palota/Érdi Róbert

Sulyok Tamás köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón kifejezte Magyarországnak azt a korábbi szándékát és célját, hogy a közép-európai országok közötti politikai, gazdasági, infrastrukturális kapcsolatokat megerősítve, a közös együttműködés révén magasabb szintre emeljék a régió versenyképességét és gazdasági érdekérvényesítő erejét Európában és a világban - közölte a Sándor-palota csütörtökön az MTI-vel.

Az államfő szerint Magyarország számára kiemelten fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló gazdasági és diplomáciai kapcsolatok továbbfejlesztése, valamint a közép- és kelet-európai országok összeköttetés

e - tették hozzá. Jelezték: a csúcstalálkozón részt vevő államok képviselői közös nyilatkozatot fogadtak el.

A Balti-, a Fekete- és az Adriai-tenger között fekvő 13 ország - Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Ausztria, Horvátország, Románia, Görögország és Bulgária - részvételével minden évben megrendezik a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóját és üzleti fórumát - tudatták a közleményben.

Kitértek arra, hogy a magyar államfő több kétoldalú találkozón is részt vett az eseményen.

Klaus Werner Iohannis román elnökkel az országaik közötti kapcsolatok erősítéséről, valamint a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerségről egyeztetett. Sulyok Tamás gratulált Romániának a részleges csatlakozásához a schengeni övezethez, és azt mondta, hogy már rég teljes jogú tagnak kellene lennie az országnak, amit hazánk mindig is támogatott.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésén Sulyok Tamás kijelentette, hogy Magyarország elítéli az orosz agressziót, és továbbra is mindent megtesz az Ukrajnából menekültek támogatásáért, a háborúban álló ország humanitárius segítéséért. A magyar államfő szerint meg kell állítani a háborút, így Magyarország továbbra is a mielőbbi tűzszünetben és a fenntartható, igazságos béke létrejöttében érdekelt, a legfontosabb cél az európai kontinens biztonságának garantálása.

A köztársasági elnök felhívta ukrán partnere figyelmét a Kárpátalján élő magyar kisebbség szerzett jogai mielőbbi visszaállításának fontosságára, és garantálására - írták. Sulyok Tamás kijelentette: jogászemberként úgy véli, egyszerűen vissza kell térni a korábbi állapotokhoz, és vissza kell adni a magyar kisebbséget megillető, szerzett jogokat. A találkozón mindketten kifejezték elkötelezettségüket a párbeszéd és konstruktív tárgyalások folytatása mellett - áll a közleményben.

Edgars Rinkevics lett köztársasági elnökkel való egyeztetésén Sulyok Tamás leszögezte: Magyarország NATO-tagállamként megbízható szövetségese Lettországnak. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a Magyar Légierő sorozatosan részt vesz a balti légtérrendészeti misszióban.

 A gazdasági együttműködések mellett a kulturális kapcsolatokban is új fejezetek nyílhatnak a két állam között, hiszen Magyarország kész megosztani a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozat tapasztalatait Liepajával, ahol 2027-ben rendeznek ugyanilyen projektet - közölte a magyar köztársasági elnök. Nagyra értékelte, hogy a kétoldalú kapcsolatok problémamentesek, és a két állam álláspontja között tapasztalható eltérések ellenére mindig nyitottak a párbeszédre.

A Szlovák Köztársaság képviselőjével - Tomás Taraba miniszterelnök-helyettessel - folytatott egyeztetésén Sulyok Tamás úgy fogalmazott, mindkét országnak érdeke a stratégiai partneri kapcsolatok erősítése. 

Egyetértettek és kiálltak a visegrádi együttműködés erősítése mellett, amely fontos stratégiai egyeztető és együttműködési fórum. 

A magyar államfő megerősítette a korábbi gratuláló levelében foglaltakat, hogy hivatalba lépését követően várja Budapestre Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnököt - tájékoztatott a Sándor-palota.

Korábban írtuk: 

A találkozón a Három Tenger Kezdeményezés továbbfejlesztés lesz terítéken a részes államok államfői, a meghívott vendégek, és a stratégiai partnerek részvételével – mondta a köztársasági elnök a csúcstalálkozó előtt a helyszínen csütörtökön a sajtó képviselőinek.

Kiemelte: 

Magyarország közép-európai országként tudja definiálni magát, és mivel Közép-Európát a közös történelem és a közös kultúra tartja össze, a Három Tenger Kezdeményezés Magyarország számára is sokat jelent.

Sulyok Tamás hozzátette: a Három Tenger Kezdeményezés infrastruktúrában és fejlesztésben fogja össze Közép-Európát.

Évente 13, a Balti-tenger, a Fekete- és az Adriai-tenger között fekvő ország, így Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Ausztria, Horvátország, Románia, Görögország és Bulgária részvételével rendezik meg a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) csúcstalálkozóját és üzleti fórumát.

DUDA, Andrzej; KARIS, Alar; MILATOVIC, Jakov; ZELENSZKIJ, Volodimir; RECEAN, Dorin; RADEV, Rumen; SULYOK Tamás; NAUSEDA, Gitanas; MICOTÁKISZ, Kiriákosz; PAVEL, Petr; IOHANNIS, Klaus; TARABA, Tomás
Csoportkép a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozó résztvevőiről, az első sorban Sulyok Tamás köztársasági elnök (b3) Vilniusban
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

A Három Tenger Kezdeményezés célja az együttműködés előmozdítása, elsősorban az infrastruktúra fejlesztése érdekében az energetikai, a közlekedési és a digitális szektorban, új beruházásokat, gazdasági növekedést és energiabiztonságot megcélozva.

Megerősítettük kapcsolatainkat

„Megerősítettük kapcsolatainkat, és elfogadtuk közös nyilatkozatunkat a litván, román, lengyel, bolgár, osztrák, észt, cseh, lett, görög, szlovák, horvát és szlovén államok képviselőivel a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján” – olvasható az államfő közösségi oldalán közzétett bejegyzésben.

Állami kitüntetés

A munkalátogatásra érkezett köztársasági elnök a csúcstalálkozó előtt a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetést adta át Muza Rubackyte zongoraművésznek, zenepedagógusnak, a litván Liszt Ferenc Társaság elnökének, a Vilniusi Zongorafesztivál művészeti igazgatójának Liszt Ferenc életművének népszerűsítését a litván Liszt Társaság, a LISZTuania megalapításával és a Lisztofonija zongoraverseny rendszeres megrendezésével is szolgáló elkötelezett tevékenysége elismeréseként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában