Diplomácia

2024.04.18. 16:23

Szövetségre lépett Magyarország és a Dominikai Köztársaság (videó)

Magyarország és a Dominikai Köztársaság szövetségre lépett annak érdekében, hogy a képmutató nemzetközi nyomásgyakorlás ellenére is megvédjék polgáraikat az illegális migráció veszélyeitől – jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Santo Domingóban, írja az MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Dominikai Köztársaságba látogatott 2024. április 18-án

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter oldala

A tárcavezető rámutatott, hogy az utóbbi öt év folyamán három súlyos válság is végig söpört a világon, azonban van egy óriási veszély, amely kilenc éve folyamatosan jelen van Európában, Magyarországon, ez pedig a tömeges illegális bevándorlás, amely a több mint nyolcezer kilométeres távolság ellenére a Dominikai Köztársaságban sem ismeretlen.

„Ugye a nemzetközi liberális mainstream itt és otthon is azt hangoztatja, hogy a migráció jó dolog, és gyakorlatilag azzal etetik a világot, hogy a migráció az csak pozitív hatásokkal jár az emberiség számára” – mondta.

Mi azonban, akik közvetlenül szembesülünk a kihívásokkal, Magyarország és a Dominikai Köztársaság is, jól tudjuk, hogy a migráció nem lehetőséget, hanem veszélyt jelent, súlyos fenyegetést jelenthet és jelent a nemzetbiztonságra is

– folytatta.

„A migrációnak olyan biztonsági kockázatai vannak, mint például a terrorfenyegetettség erősödése, a szervezett bűnözés elterjedése, a drogkereskedelem fokozódása, vagy ahogy látjuk Nyugat-Európában, a párhuzamos társadalmak kialakulása” – tette hozzá.

Majd fontosnak nevezte az illegális migráció drámai hatásaival közvetlenül szembesülő országok közös kiállását ez ügyben a nemzetközi liberális mainstreammel szemben.

„És világossá kell tenni azt is, hogy a migráció az nem emberi jog, tehát nincsen olyan emberi jog, hogy migráció, azonban olyan emberi jog van, hogy mindenki a saját hazájában békés és biztonságos életet élhessen” – fogalmazott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy minden országnak szuverén joga annak eldöntése, hogy kiket enged be a határain, kikkel hajlandó együtt élni vagy épp kikkel nem. „Ezt a szuverén jogot egyetlen országtól, így Magyarországtól és a Dominikai Köztársaságtól sem veheti el senki” – szögezte le.

Kiemelte: minden kormánynak kötelessége megvédeni saját polgárai biztonságát, ezért Magyarország és a Dominikai Köztársaság szövetségre lépett annak érdekében, hogy megóvják polgáraikat az illegális migráció veszélyeitől még a „képmutató nemzetközi nyomásgyakorlással szemben is”.

Ennek kapcsán emlékeztetett, hogy egyik ország sem fogadta el a globális migrációs paktumot az ENSZ-ben, Magyarország pedig kerítést épített, míg a Dominikai Köztársaság falat húz fel a határára.

„Nem fogadjuk el az illegális migrációval kapcsolatos nemzetközi nyomásgyakorlást (.) És a határaink megsértését a szuverenitásunkkal szembeni támadásnak tekintjük” – figyelmeztetett.

„Közösen valljuk azt, hogy a nemzeti érdek mindig az első, hogy mindenkinek tiszteletben kell tartania a szuverenitásunkat, hogy a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell, és mindenki, aki ránk akarja kényszeríteni ennek ellenkezőjét, az szembe megy a mi nemzeti érdekeinkkel” – közölte.

Majd hozzáfűzte, hogy mindez jó alapot biztosít a kétoldalú kapcsolatok új dimenzióba helyezéséhez.

Diplomáciatörténeti esemény

A miniszter végül diplomáciatörténeti eseménynek nevezte a látogatását a Dominikai Köztársaságban, rámutatva, hogy soha nem történt korábban magas szintű kapcsolatfelvétel, így nem került sor magyar külügyminiszteri vizitre sem a karibi szigetországban.

„Idén ünnepeljük a diplomáciai kapcsolat felvételének 40. évfordulóját, tehát itt volt az idő arra, hogy kapcsolatainkban szintet lépjünk” – jelentette ki, majd arról számolt be, hogy ezért a nap folyamán hat megállapodást is aláírtak.

Aláhúzta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom az elmúlt tíz évben 9,5-szeresére bővült, ami kiváló alap a gazdasági együttműködés fejlesztéséhez, így e közös célkitűzésről is megegyezést fogadtak el.

Emellett megállapodást írtak alá a magyar vízgazdálkodási technológiák felhasználásáról, egy politikai konzultációs mechanizmus felállításáról, a diplomata- és szolgálati útlevelekkel rendelkezők kölcsönös vízummentességéről, a diplomáciai képzési együttműködésről, valamint arról, hogy innentől évente öt dominikai hallgató tanulhat ösztöndíjjal hazánkban – tájékoztatott.

A migrációügyi egyetértés jó alap a kapcsolat fejlesztéséhez a Dominikai Köztársasággal

Magyarország és a Dominikai Köztársaság is biztonsági kockázatként tekint az illegális migrációra, ez a közös álláspont pedig jó alapot ad a kétoldalú kapcsolat fejlesztéséhez, ahogyan az is, hogy egyik ország sem szavazta meg az ENSZ migrációs paktumát, ellenben mindent megtesznek határaik védelmében – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Santo Domingóban.

A tárcavezető a helyi kollégájával, Roberto Álvarezzel közös sajtóértekezletén kifejtette, hogy az utóbbi öt évben három súlyos krízissel is szembe találta magát a világ, ugyanakkor van egy olyan veszély, amely a közöttük lévő több mint nyolcezer kilométer dacára Magyarországot és a Dominikai Köztársaságot is komoly kihívások elé állítja, ez pedig a tömeges illegális bevándorlás.

A nemzetközi liberális mainstream azt akarja elhitetni velünk, hogy a migráció jó dolog. Mondhatnám azt is, hogy ezzel etetik a világot. De mi, akik közvetlenül szembesülünk ennek kihívásaival, tudjuk, hogy a migráció nem jó, hanem a migráció veszélyes

– figyelmeztetett.

„Mi a migrációt biztonsági kockázatnak tekintjük, mely szervezett bűnözést hoz magával, kábítószerrel való kereskedelmet hoz magával, illetve a terrorfenyegetettség növelését okozza, s Nyugat-Európában párhuzamos társadalmak létrehozásához vezet” – tette hozzá.

Fontosnak nevezte, hogy akik reálisan látják a kérdést, azok együttesen álljanak ki a liberális fősodorral szemben, amely azt akarja elhitetni, hogy a migráció nem veszélyes, hanem jó dolog.

Azt is világossá kell tennünk, hogy a migráció nem emberi jog, azonban az, hogy mindannyian békében és biztonságban élhessünk saját hazánkban, az bizony a mi emberi jogunk. És azt is világossá kell tenni, hogy minden ország szuverén joga, hogy eldöntse, hogy kit enged be, és ezt a szuverén jogot senki sem veheti el az országainktól

– jelentette ki.

Szövetség a két ország között

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy Magyarország és a Dominikai Köztársaság szövetségre lépett azért, hogy 0äa képmutató nemzetközi nyomással szemben is” megvédjék polgáraik biztonságát az illegális migráció veszélyeitől.

„Mi büszkék vagyunk arra, hogy a Dominikai Köztársasághoz hasonlóan mi sem szavaztuk meg az ENSZ migrációs paktumát. Büszkék vagyunk arra, hogy kerítést építettünk a határunkon, hogy ezáltal védjük Magyarországot az illegális migrációtól. És természetesen mi elismerjük a Dominikai Köztársaság jogát arra, hogy falat építsen a saját határán” – sorolta.

„Azt hiszem, hogy találtunk ma bőven közös pontokat, például azt, hogy a nemzeti érdek az első, vagy azt, hogy a szuverenitásunk tekintetében elvárjuk, hogy azt mindenki tiszteletben tartsa, vagy azt, hogy a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell, vagy azt, hogy aki ezzel ellentétes dolgokat akar ránk kényszeríteni, az a nemzeti érdekünkkel ellentétes dolgot akar lenyomni a torkunkon” – közölte.

Majd úgy vélekedett, hogy a migrációval kapcsolatos álláspontok azonossága jó alapot ad a kapcsolatok fejlesztéséhez.

A miniszter végül diplomáciatörténeti eseményt emlegetett, emlékeztetve arra, hogy soha nem került még sor magas szintű hivatalos látogatásra a két ország között.

Még ha keresni akartunk volna, sem találtunk volna jobb alkalmat erre a találkozóra, mint idén, mikor is a diplomáciai kapcsolataink felvételének 40. évfordulóját ünnepeljük

– fogalmazott.

Leszögezte, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom tíz éve alatt a 9,5-szeresére nőtt, és hazánk készen áll fejlett vízgazdálkodási technológiáinak rendelkezésre bocsátására a kihívások kezelése érdekében.

„Örömmel várom miniszter urat Budapesten. És politikai konzultációs mechanizmusunk keretében már vízumra sem lesz szüksége, ugyanis erről is ma megállapodtunk. Várom, hogy a diplomatáinkat közösen képezzük, és várjuk az első dominikai ösztöndíjasokat is szeptemberben a magyarországi egyetemeken, ahogy ma arról megállapodtunk. A diplomáciatörténet első látogatásának szerintem nem is olyan rossz ez” – összegzett.

A sajtótájékoztatót itt tekintheti meg:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában