Otthon

2010.11.15. 18:38

A kandalló melegít a fázós napokon

Balatonfűzfő - Egy meghitt téli családi este, romantikus randevú elengedhetetlen kelléke a kandalló, ma már nem csak a filmekben.

Németh F. Bernadett

A kandallóban lobogó tűz a legridegebb helyiséget is melegséggel és persze meleggel árasztja el. A tűzhöz való ragaszkodásunkat ősi ösztönök mozgatják, s bár ezek már nem élelemszerzésre, védekezésre és túlélésre késztetnek minket, azért szívesen látjuk otthonunkban a tűz lángját.

Kandallóból sok ezer változat kapható, a valóban robusztus vas kivitelezésűtől az egészen jelképesig, a valódi tűzzel égőtől a tüzet imitálóig. Alkalmazásuk a funkciójuktól függ: fűtésre használjuk őket vagy hangulati, lakberendezési elemként. Tél közeledtével most a funkcionális kandallók nyomába eredtünk.

Kandallóval a fűtési számlánk is csökkenthető - tudtuk meg Harmath Gábortól, a Celsius-Therm Kft. képviselőjétől. A légfűtéses kandalló, mint a nevében is benne van, a levegőt fűti. Ennek előnye, hogy egy külső körülményektől teljesen független fűtési lehetőség jelenik meg lakásunkban, amellyel akár több napon keresztül is temperálni tudunk néhány helyiséget, például áramszünet esetén. Igazi üzemmódként a kiegészítő fűtés jöhet szóba, hiszen ügyesen használva ezeket a kandallókat, az éves fűtésszámla 30-40 százaléka is megspórolható.

A központi fűtéses kandallók képesek kiegészíteni meglévő központi fűtésünket, esetleg teljes mértékben ki is váltani azt. Az alacsonyabb árfekvésű kandalló, kisebb teljesítménnyel és gyengébb biztonsági felszereltséggel, nagy hatékonysággal tudja csökkenteni gázszámlánkat akár 30-40 százalékkal is. A komolyabb, nagy teljesítményű központi fűtéses kandalló biztonsággal láthatja el egész házunk fűtését. Központi fűtéses kandallók kiegészítő gépészeti szerelvényezettségtől függően képesek a használati melegvízellátást is biztosítani, illetve igen hatékonyan illeszthetők meglévő vagy utólag telepített napenergiás rendszerekhez is. Ezen berendezések telepítése, de még a telepítés tervezése is mindenképpen gépészeti végzettséget igényel, házilagos kivitelezésre nincs mód.

A legújabb változat a biokandalló. Ebben bioetanol vagy denaturált szesz ég. Ezek energiahatékonysága jó, fűtőértékük jobb, mint a hagyományos kandallók alapanyagaié, és jobbak az élettani hatásaik. Ez ugyanis tiszta alkohol, így égés során nem keletkezik semmiféle füst vagy szag, ráadásul nemhogy - a többi fűtéssel ellen-tétben - nem szárítja a levegőt, de még párásítja is.

Címkék#Kandalló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!