Otthon

2012.01.03. 11:10

Kisebb gyerekek kedvence lehet a tengerimalac

Veszprém – A legtöbb gyerek már óvodásként nyúzza a szüleit, hogy valamilyen állat gazdája lehessen. Az első állatnak jó lehet az egyszerűen tartható tengerimalac.

Varga Ibolya

A tengerimalac számára megfelelő környezeti hőmérséklet a 16–20 Celsius-fokos szobahőmérséklet. Ügyeljünk arra, hogy hirtelen hőingadozásnak ne legyen kitéve. Ha nem lakásban tartjuk, a tengerimalacnak szánt helyiség hőmérséklete ne szálljon 10–12 fok alá, s ami a legfontosabb, jól szellőztethető, de huzatmentes legyen. A tengerimalac jobban tűri a hideget, mint a meleget, ugyanis nincsenek verítékmirigyei. Biztosítsunk számára minél nagyobb életteret, mert nagyon szeret futkosni, felfedező utakra járni, elbújni. Ha újonnan érkezett hozzánk, az első napon hagyjuk kicsit magára, hogy megszokja új helyét, ismerkedjen környezetével. Tartsuk minél tágasabb ketrecben! A megfelelő választás egy mély tálcás, rácsos falú ketrec, melynek mérete legalább 80 centiméter hosszú, 60 centiméter széles és 30 centiméter magas vagy ennél nagyobb.


A műanyagból készült mély tálca meggátolja az alom kiszóródását, és könnyű tisztítani. A vizelettől keletkezett fehér lerakódást ecettel távolítsuk el, ez nemcsak jó kőoldó, de fertőtlenítő hatású is. Praktikusabb a két ajtóval ellátott ketrec, egyik ajtó az oldalán – ahonnan alkalomadtán egy lépcső segítségével a tengerimalac ki-be járhat –, másik a tetején. A téglalap alapú ketrec mindig előnyösebb, mint a négyzet alapú, mert a tengerimalac igényeinek jobban megfelel. Az üvegterrárium vagy csak felül rácsos műanyag ketrec nem ajánlott, hiszen nem szellőzik, a szagok bennrekednek. A fából készült ketrec, láda nem jó megoldás, mert igen körülményes a tisztítása, a fába itatódott vizelettől elszaporodhatnak a kórokozók, melyek megbetegíthetik a tengerimalacot. Ha mégis ilyen, kenjük be lenolajjal, az alja és az alom közé pedig tegyünk vízhatlan anyagot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!