Otthon

2013.08.05. 22:00

Veszprém megye legszebb kertjei (9.) - Itt mindent maguk készítettek el

A Pápa városszéli házat lakói huszonhárom évvel ezelőtt vásárolták meg, azóta folyamatosan csinosítják az épületét és a kertjét, udvarát.

Varga Ibolya

Tóth Ferenc és felesége, Zsuzsa a gyermekeivel költözött ebbe a városba, s az eltelt idő alatt teljesen átalakították a házat és a környezetét is. A kertbe folyamatosan szereztek be növényeket és igyekeztek megtartani azt, amit az előző tulajdonostól örököltek. A hortenziák például már akkor is dúsan virágoztak, amikor megtetszett nekik ez az ingatlan.

A mocsári hibiszkusz az utóbbi években tetszett meg a családtagoknak és meg is hálálja a gondozást, csak most éppen a rendkívüli hőség miatt kókadozik. Kánikula idején Zsuzsa reggel és este is meglocsolja a növényeket, mégsem igazán elégedett velük, pedig nem lehet panaszra oka, mind szépen fejlődik.

A kis kerti tó mellett a nádak és sások remekül érzik magukat, minden növényt a természetből hoztak a tündérrózsát kivéve. A tóban többféle hal úszkál, a partján békák brekegnek, de rendszerint gyorsan elhallgatnak, ha előjön rejtekéből az ugyancsak itt élő két sikló. Nekik is enniük kell és előszeretettel kapják be a békákat. A madarakat is nagyon kedvelik, télen etetik őket, ilyenkor fürdőket, itatókat alakítanak ki számukra.



Kutyáik is vannak, de nekik külön birodalmat alakítottak ki, nem szeretik, ha a kertbe merészkednek, mert rögtön birtokba akarják venni, és megjelölik a területet. Mostanában a kerti tó partján élik mindennapjaikat az egyik unokájuk tengerimalacai, amíg a gazdájuk nyaral. Mert csaknem egy évtizede a kertnek a központi alakjai is az unokák, Rebeka, aki második osztályba megy ősszel és Réka, aki egy hónap múlva megy először iskolába.

A kert egyik jól elkülöníthető részén pancsolót építettek fel számukra és nagypapájuk hintát, mászókát, egyéb szabadtéri játékszereket készített nekik. Ő állította össze a kerti padokat, a szalonnasütőt, a szabadtéri pihenőt. A bejáratnál egy sziklakertet is felépítettek, a zord körülményeket is jól tűrő növényekkel. Zsuzsa a belső udvarra telepítette ki a szobanövényeket, aminek Ferenc örül, mert sokkal nagyobbak lettek a belső terek, nem kell kerülgetni folyton a törékeny hajtásaikat. Azért látszik, hogy a leggondosabb ápolással sem vetélkedhet a friss levegő és a nem túl erős napfény.

Itt van például a szobafenyő, melyről már azt gondolták, hogy megállt a fejlődése és tessék, most újra növekszik és friss hajtásokat hoz. Van egy kicsike konyhakert is , azt nem hagyta túlburjánzani a ház asszonya. Inkább csak fűszereket, petrezselymet, sárgarépát tart, hogy ne kelljen mindig a piacra menni a friss ízekért. A fák jelentős része dísznövény, de azért vannak gyümölcsfák is, főleg alma, körte, szilva, melyeket az unokák szeretnek.Tavasztól őszig a kertben él a család, hiszen itt találnak árnyékot, napfényt és gyönyörű környezetet.


Harmadszor hirdettük meg ebben az évben olvasóink között a szép kertek versenyét, melyre negyvennyolcan jelentkeztek azzal, hogy környezetükről képet küldtek nekünk. Csizmazia Szilveszter balatonfüredi kertészmérnök segítségével választottuk ki azt a tíz kertet, melyet keddenként ezen az oldalon bemutatunk. Amikor már az összeset látták, elkészítünk egy összefoglalót, mely tartalmazza majd a szavazólapot. Azon és az online kiadásunkon át olvasóink szavazatai döntik el, hogy ki nyeri el idén a legszebb kertért járó díjat, az igazoló táblát és az ajándékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!