Otthon

2015.08.03. 10:56

Trükkös tükrök a falon

A tükrök egy lakás fontos részei lehetnek, de nélkülük is kerek egész az otthon. A török eredetű szó a kerek jelentésű szócsoportba tartozik.

Tóth B. Zsuzsa

Különféle tükrökkel remekül tágíthatjuk a teret a lakásban. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A tükör elődje simára csiszolt fémfelület volt, ez azonban elhomályosult egy idő után. Később jöttek rá, hogy ha üveglapot feszítenek a fém alapra, akkor ez a probléma megszűnik. A XIII. században, Velencében ismét újítottak: az üvegre nagyon vékony rétegben ólomlemezt illesztettek, arra pedig higanyt öntöttek, ebből lett a foncsor. Ma meg már annyira természetes, hogy el sem gondolkodunk, hogyan is készítik ezt a hasznos tárgyat. De funkciója nem csupán az, hogy lássuk, készen állunk-e arra, hogy kimenjünk az utcára, hanem terek növelésére, felszínek mozgósítására, esetleg falak színesítésére is használjuk. Ahogyan a képek esetében, itt is lehet játszani a formákkal, különböző méretekkel és az elhelyezéssel. A tükrök kerete is külön életre kelhet, hiszen stílusában lehet antik, vagy antik hatású, modern, exkluzív, skandinávosan egyszerű, vagy barokkosan túldíszített, színes, esetleg monokróm.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!