hirdetés

2019.04.11. 05:00

Mi is az a vintage bútor?

Ugyanolyan divatos kifejezés lett az utóbbi időben a ‘vintage’, mint például a ‘kézműves’, vagy a ‘házi’. De voltaképpen mitől lesz valami vintage, és mitől más – ha más – mint az antik, vagy éppen a retró?

Nem a régi megőrzése, hanem az újragondolása

Maga a szó eredetileg a fényképezésben és a borászatban volt használatos, aztán ‘átszivárgott’ más területekre is. Az enteriőr teremtésben jellemzően a kreatívabb, ‘kevert’ belső terek kialakítását jelölik meg így.

A vintage és a retró, avagy antik stílus mást és mást jelent, ha lakberendezésről van szó. Előbbi esetében vegyítjük a korszakokat, míg az utóbbiaknál egy egységes stílusban tartjuk a szobabelsőt.

A retróról jó tudni, ez az öltözködés és a lakberendezés terén is az 1975-1990 közti időszakot jelenti.

Egy vintage fürdőszoba bútorzat lehet két-háromféle stílusú is egyszerre. Például lehet a fürdőben hatvanas évekbeli színes műanyag ‘pop-art’ ülőkénk, lehetnek az ablakban harmincas évekbeli üvegcséink és mellé oroszlán lábas kádunk. Mindehhez persze kell némi lakberendezői tehetség.

Sokan azért tekintenek el a modern ‘egyenbútoroktól’, hogy egyedi, különleges hangulatú otthont teremtsenek, ahová aki belép, azonnal megnyugszik. Mindenki szeretne néha mondjuk az Amélie csodálatos életének világában eltölteni néhány órát.

Ám ha nem válogatjuk és hangoljuk össze jó érzékkel a régi bútorokat, akkor inkább vásári hangulata lesz a lakásbelsőnek.

Ma már nem kell vadászni rá

A vintage esetében tehát eredetileg régi bútorokat vettek elő, amelyeket felújítottak, felfrissítettek, sokszor feldobva őket valamilyen érdekességgel. Esetleg más funkciót adtak egy-egy tárgynak. Klasszikus megoldás például a varrógép asztal használata pakoló- vagy íróasztalnak.

A vintage stílus annyira divatos lett, hogy sokan ma már új bútorokat tesznek antikká koptatással, csiszolással, antikos átfestéssel. Illetve vásárolhatunk online új, ám réginek tűnő darabokat.

Ez főleg akkor jó megoldás, ha mi nem érdeklődünk az ecsettel, spaklival, hajszárítóval történő bútor-felújítás – illetve régiesítés – tevékenysége iránt. Ha tetszik ez az irányzat, vásárolhatunk például komplett vintage hálószoba bútort. Hihetetlen hangulatos a vintage kerti bútor is, főleg egy romantikusan burjánzó kertben.

Lehet keverni a modernnel?

Természetesen belevihetünk régies elemeket egy mai stílusú lakásbelsőkbe. A legegyszerűbb, ha a színvilágot egységesnek alkotjuk meg, mivel így kiegyensúlyozott, kellemes összhatást nyerünk. A legbiztonságosabb a fehér-bézs, de játszhatunk is a színekkel, így izgalmasabb lesz az otthonunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!