tisztálkodószer

2021.07.04. 10:00

Tervezzünk magunknak szappant

Egyre nagyobb keletjük van a természetes anyagoknak, így van ez a háztartásban és a kozmetikában is. Ma már mindenki kipróbálhatja otthon a szappanfőzést, garantált a siker.

Tóth B. Zsuzsanna

Forrás: pixabay.com

Aki kellőképpen kíváncsi, és kedvet érez hozzá, az első alkalmat megelőzően tájékozódjon szakembertől, vagy megbízható internetes oldalról, mivel az alapanyagok oldása, elegyítése nagy körültekintést igényel. A szappanosodáshoz szükséges alapanyag, a nátrium-hidroxid, azaz a lúg komoly sérüléseket okozhat. Fontos, hogy a megfelelő eszközöket használjuk és legyünk tisztában a készítés folyamatával, a lejátszódó kémiai folyamatokkal. Mindig használjunk védőfelszerelést munka közben, illetve kisgyermek ne tartózkodjon a közelben.

Első lépésként tervezzük meg szappanreceptünket. Kez­dőként próbáljunk olcsóbb olajokat, zsírokat beszerezni, amit nem sajnálunk akkor sem, ha nem olyanra sikerül a szappanunk, ahogy terveztük.

Aki elég gyakorlatra tett már szert, használjon hidegen sajtolt növényi összetevőket: olívaolajat, szőlőmag-, ricinus-, avokádó-, esetleg mandulaolajat, kókuszzsírt.

Szerezzünk be zárható fedelű, speciális lúgoldó edényt, botmixert, keverőtálat, öntőformát. Ha nagy tételben készítünk szappant, érdemes egy külön helyiséget berendezni ehhez.

A természetes, házilag készített saját szappan azért jó, mivel tudjuk, mi van benne. Sőt, azt is, hogy mi nincs: tartósítószer, adalékanyag, amely ártalmas a bőrünkre, szervezetünkre.

Szappant speciális célra is készíthetünk családunk igénye szerint. Száraz bőrre készüljön kecsketejes-mézes-csokis szappan, zsíros bőrre teafás-levendulás, aktív szenes, amely gyengéden kivonja a zsírt a problémás bőrből. Ekcémás bőrre illatmentes natúr kecsketejes szappan, bőrradírozásra finomra őrölt vörösszőlőmagos rózsaillatú, korpás hajra rozmaring-csalán-zsálya-dió, gyógynövényes szappan a fertőtlenítő, bőrtisztító, gyulladáscsökkentő hatás miatt.

Intim mosakodásra pedig csak illatmentes termékeket készítsünk. Például zölddió-terméssel és levéllel, mivel nagyanyáink is ezt a főzetet használták fertőzés esetén. A legfinomabb bababőrre készítsünk natúr kecsketejes szappant shea-vajjal, fertőtlenítő kézmosó szappanunk legyen szárított citromfüves, illatosítsuk citromfű olajjal.

Használhatunk kecsketejet is, amely gazdag vitaminokban, fehérjékben, ásványi anyagokban. A bőr szempontjából az A-vitamin jelentős. Szappanunkat krémes állagúvá, bőrünket kellemes tapintásúvá teszi. Emellett a kecsketej ápolja a problémás, ekcémás bőrt.

Színezéshez szintén a természetes színezőket szerezzük be. Például kakaóport, fahéjat, paprikát, fekete szedret, kurkumát. Szappanunk illata legyen kedvenc gyógynö- vényünk százszázalékos tisz­taságú illóolaja, vagy készít­sünk csak illatmentes, „természetes szappan” illatú kozmetikumot.

A tiszta illóolajak diszkrét illatot adnak szappanjainknak, ne várjunk tőlük hosszan tartó intenzív parfümillatot. Hiszen natúr szappanunk feladata épp a gyengéd tisztítás és ápolás, nem pedig az illatosítás.

Sok minden a rendelkezésünkre áll a piacokon és a természetben is a házi szappankészítéshez
Fotó: Shutterstock

A természetes szappan alapvető összetevői ma is az olajok vagy zsírok, víz és lúg, majd ezekhez a kívánt hatás elérése érdekében természetes növényi részeket és illóolajokat adunk.

Készülhet szappan rozmaring, csalán, zsálya és diólevél préselésével kinyert friss hatóanyaggal. A rozmaring és orvosi zsálya olaj fertőtlenítő, bőrtisztító, gyulladáscsökkentő hatású. A XVIII. század elején a füvesemberek ezeket a növényeket alkalmazták sebek, bőrbetegségek, fekélyek kezelésére fertőtlenítő gyógyhatásuk miatt. A zölddiószappan illatmentes herbaszappan, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő.

A nagy kedvenc a szappankészítésnél a levendula mellett az extra szűz olívaolaj, használjuk ezeket inkább, mint a szintetikusan előállított illatanyagokat, parfümöket. Azok allergiát, bőrpírt, viszkető érzést, súlyosabb esetben ekcémát okozhatnak, válasszuk inkább a kevésbé illatos termékeket.

Térjünk vissza a természethez, hiszen rendkívül gazdag kincsestárat kínál nekünk, csak tudni kell élni a lehetőségekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!