Otthon

2012.03.05. 17:56

Divat a szálazott szőnyeg

Tapolca - Egyre divatosabbak a padlószőnyegeket kiváltó darabszőnyegek, azok között is az úgynevezett design-darabok.

Tóth B. Zsuzsa

A sok esetben meglepő színeket és különleges mintákat felvonultató szőnyegek textúrájában új trend hódít, a hosszú szőrűek a legkapósabbak manapság. Nagyanyáink subáira gondolva attól tarthatnánk, hogy azokat meglehetősen nehéz tisztítani, azonban ez nagy tévedés. Ugyanis bármilyen hosszú szálúak is, antisztatikus, azaz portaszító anyaguk miatt könnyen porszívózhatók, és ez nem utolsó szempont az allergiásoknak sem. Évente egyszer elég szőnyegtisztító szerrel kitakarítani, a gyártók nem ajánlják, hogy mosógépben mossuk ezeket a szőnyegeket. A vásárlásnál jól fontoljuk meg, hogy milyen enteriőrbe kerül a szőnyeg. Mi a szoba funkciója, milyen színűek a falak, a bútorok. Különleges hatást kelt, ha egy szobát egy színnel, de annak a különféle árnyalataival rendezünk be, és ahhoz illeszkedik a szőnyeg színe is. Egyébként pedig érdemes a függöny színével egyező vagy harmonizáló árnyalatú szőnyeget választani. Még harmonikusabb lesz a helyiség, ha a padló színét is figyelembe vesszük.


Minél inkább elüt attól a szőnyeg színe, annál inkább felkelti a figyelmet. A kontrasztot erősíti a szőnyeg anyaga. Az ugyanis akril vagy gyapjú most, de különböző színek keveredhetnek benne. Érdekes hatást kelt, ha egy szín több árnyalata jelenik meg a szálak között, különösen, ha az egyik ezüstös. Egy szőnyegen belül maximum három színt találhatunk, a szálak vastagsága azonban a cérnavékonyságtól a három milliméter szélességig bármilyen lehet. A szálak anyaga is többféle, a poliészter, akril és a gyapjú mellett a bőr vagy bőrhatású anyagok szintén megjelennek. A szálvégek lekerekítése természetesebb hatást kölcsönöz a szőnyegnek. A szálak hosszúsága pedig figyelemfelkeltő. Hiszen az nem csak egy-két centis lehet, hanem akár hat-nyolc is. Érdemes azonban arra figyelni, hogy a hosszú szál a nagyobb méretű szőnyegek esetében érvényesül igazán. Általában ezeket szokták nappaliban használni, a rövidebb szálúakat pedig hálószobában, gyerekszobában. A változatosságot növelik a különböző textúrák, az eltérő szövésminták pedig még különlegesebbé teszik az egyes darabokat. Általában kézi csomózásúak a szőnyegek, spanyol vagy indiai termékek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!