Pápa

2012.03.27. 11:25

Bernáth László: Vannak emberek, akikből kiiratkoztam

Pápa - Előbb technikusnak, majd filmdramaturgnak készült, végül az újságírásnál, a filmkritikánál kötött ki. Bernáth László ma, nyolcvankét évesen is aktív, ír, tanít az újságíró akadémián, ő a Magyar Újságírók Országos Szövetségének korelnöke.

Nagy Imre

Az ismert publicista a közelmúltban a Petőfi Asztaltársaság meghívására látogatott el ifjúkori katonáskodása színhelyére. A hangulatos beszélgetésen pápai kötődéséről, a média mai helyzetéről, az Esti Hírlap születéséről és működéséről is vallott a hallgatóságnak. Beszélgetőpartnerei Grőber Attila és Kerecsényi Zoltán ügyvivők voltak. A médiáról szólva Bernáth László sajnálattal mondta el, hogy a magyar sajtó éppúgy megosztott, mint maga az ország, és a napjainkban jellemző újságíró-munkanélküliség egy része politikai hátterű. 

A lapokban megfigyelhető kötelező bulvárosodásnak pedig áldozatul esik az olvasóközönség, aki nem kap kielégítő tájékoztatást az élet valós kérdéseiről.  Kitért arra is, hogy a tőkés tulajdonú lapok semmivel sem jobbak a politikai befolyás alá esőknél. A MÚOSZ elnökségi tagja arról is beszélt, hogy az Esti Hírlap az 1956-os forradalom utáni helyzet konszolidálása céljából jött létre, ám nem tekinthető pártlapnak.  Inkább aránylag független „szocialista bulvárlapként” értelmezhető, ahol a kiváló vezetőknek hála, viszonylagos önállósággal írhattak az újságírók. 



Szeretettel emlegette Kelen Béla főszerkesztőt, aki számtalan alkalommal védte meg kollégáit a pártapparátus támadásaival szemben.  Tapasztalatait, az ott átélt élményeket a Volt egyszer egy Esti Hírlap című kiadványban rögzítette. Bernáth László tizennégy évesen megjárta az auschwitz-birkenaui haláltábort is, ebből született egy másik dokumentum regénye, amit szintén elhozott a pápai közönségnek. 

- Vannak emberek, akikből kiiratkoztam, mert nem tartom mérvadónak a véleményüket. Azért jó tudni, hogy van még néhány önállóan gondolkodni és írni tudó újságíró - utalt a beszélgetés során a mai viszonyokra a publicisták doayen-je, majd a Filmkritikusok díja kapcsán a magyar filmgyártás kulisszatitkaiba is beavatta az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!