Pápa

2012.03.21. 06:43

Külön utat választottak

Pápa - Szép hagyomány, hogy a nemzeti ünnephez kapcsolódóan képzőművészeti kiállításban gyönyörködhetnek a pápai művészetpártolók.

Nagy Imre

Az ünnep előestéjén nyílt tárlaton ezúttal A. Tóth Sándor alkotásai mellett négy felvidéki fiatal művész, a Kassai Négyes is bemutatkozott a Somogyi galériában.

A megnyitón Szabó Szilárd idézett Márai Füves könyvéből, majd Bödey Tamás klarinétjátéka varázsolta el a közönséget. A művészeket, dr. Szabó Kinga losonci művészettörténészt, Veress Zsuzsa tanárnőt és az érdeklődőket dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, majd Szabó Kinga méltatta a teremnyi A.Tóth-festmény alkotóját, ismertetve életútjának legfontosabb állomásait. Veress Zsuzsa, a református gimnázium tanárnője személyes jó ismerőse a négy fiatal művésznek. Közvetlen hangú méltatásában elsőként Fecsó Szilárd egyetemes jelképeinek, szimbolizmusának gazdagságára, majd Gyenes Gábor urbánus művészetére, sejtelmes számítógépes grafikáira tért ki.

Ezután Tóth József egyszerre modern és archaikus, a mai ember problémáira választ kereső festészetére és Suchoza József szobrászművész alkotásainak állandó elemére, a paradoxon szerepére is rámutatott. Utóbbi egész termet betöltő, elementáris, zsigeri és katartikus hatású műve a metafizikus és a groteszk kereszteződése. Összességében elmondható, a fiatal alkotók közösek a transzcendens, a katartikus, szimbolikus témák ábrázolásában, akkor is, ha ehhez mindegyikük külön utat választott.

A kiállítás megnyitásán részt vett dr. Tóth Gábor Sándor, a világhírű A. Tóth Sádor festő- és bábművész fia is, aki életét édesapja hagyatéka gondozásának szenteli. A tárlat június 3-ig tekinthető meg a galéria nyitvatartási idejében. 


Dr. Szabó Kinga losonci művészettörténész szerint jelképszerű, hogy a Somogyi József Galériában négy kortárs szlovákiai magyar alkotó kiállítása mellett A. Tóth Sándor állandó kiállításának felújítása is helyet kapott. Mint mondta, A. Tóth Sándor és a kortárs fiatalok között a párhuzam nem véletlen, hiszen a nagy művész a maga korában nyitott és újító szellemű alkotó volt, éppúgy, mint ma a Kassai Négyes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!