Pápa

2012.10.07. 11:33

A mai kor is hitet, hűséget követel

Pápa - Az igazságos forradalmak még levertükben is történelmet változtatnak. Ma a szabadság és a függetlenség eszméje a nemzet egységét és összetartozását kell, hogy jelentse.

Nagy Imre

Ezeket a gondolatokat fogalmazta meg többek között dr. Péntek Árpád, a nemzeti gyásznapon tartott ünnepi megemlékezés szónoka.  Az önkormányzati képviselő beszédében megidézte a százhatvanhárom évvel ezelőtti október eseményeit, majd párhuzamot vont az 1848-as szabadságharc és 1956 között. 


-  Azokra a hősökre emlékezünk, akik a polgári Magyarország megteremtésével országnak, világnak bebizonyították, hogy 1848-ban talpra állt és talpon is tudott maradni a nemzet. Kivívta a szabadságot, bizonyította, hogy élni tud vele, és képes volt megvédeni közös értékeinket. Bátor történelem bátor jelent és bátor jövőt biztosít. Ma olyan hétköznapi hősökre van szükség, akik hisznek negyvennyolc és ötvenhat szellemében - fogalmazott a szónok.



A Március 15. téren tartott ünnepségen az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola diákjai léptek fel. Zenés irodalmi összeállításukkal meghatóan idézték meg a kort. Az emlékműsort követően a város, a bázisrepülőtér, a pártok, civil szervezetek és intézmények képviselői elhelyezték koszorúikat az ihászi csata emlékművénél.

Az ünnepségen részt vett Unger Tamás alpolgármester, Gangler László alezredes, a bázisrepülőtér parancsnoka és Keith P. Boone ezredes, a HAW (Nehéz Légiszállító Ezred) parancsnoka is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!