Pápa

2012.12.05. 11:23

Jó ütemben folynak a pápai Fő téren a munkák

A tervek szerint 2013 júniusában befejeződik a Pápa városközpont funkcióbővítő rehabilitációja elnevezésű, európai uniós támogatással megvalósuló projekt. Ennek egyik része, a Fő tér rehabilitációja újabb mérföldkőhöz érkezett. A munkálatok jelenlegi állapotáról a helyszínen tartottak sajtótájékoztatót szerdán délelőtt.

Nagy Imre

- A belváros 2012-re tervezett rehabilitációs munkálatainak nagyobbik része elkészült. Ha számba vesszük, hogy meddig jutottunk, elmondhatjuk, hogy a régi városháza épületénél folyamatban van a használatbavételi engedélyezési eljárás. Azok a szervezeti egységek, amik a jelenlegi városházáról költöznek át, december 15. után ott folytatják munkájukat. November 30-ával lejárt a mozi üzemeltetésére kiírt pályázat, érkezett ajánlat, aminek értékelését december 15-ig kell elvégeznünk. Bízunk abban, hogy az ajánlat érvényes, és jövőre a mozi moziként üzemelhet. Erről a közvéleményt tájékoztatjuk - fogalmazott dr. Áldozó Tamás polgármester, aki beszámolt arról is, hogy a legnagyobb munkák a Fő téren folynak.



Németh Csaba, Mezei László, Németh Tamás építészek és dr. Áldozó Tamás polgármester (Fotó: Nagy Imre)

- Bár sok minden hátráltatta, lassította a munkálatokat, a finanszírozási háttér nem tartozott ezek közé. 2012-ben az önkormányzatnak rendelkezésére álltak a szükséges források, ezek 2013-ra is rendben lévőnek látszanak. Ezt részben saját erőből, részben hitelből, részben a kormányzat által kiírt önerő-pályázatokból tudjuk finanszírozni. Advent kezdetére újabb mérföldkőhöz érkezett a beruházás: a Fő tér egészen nagy terei nyíltak meg a pápaiak előtt, illetve az első igazi nagyrendezvény, az adventi vásár is hamarosan nyílik. Ennek szimbolikus jelentősége van, ha vannak is még hátra munkák, a pápaiak újra birtokba veszik a teret - fogalmazott a város polgármestere.

Németh Tamás, a városfejlesztő kft. ügyvezetője a projekt számadatait, jellemzőit idézte fel. Az uniós pályázat benyújtása 2008-ban történt, az elbírálást követően 2010 októberében kötöttek támogatási szerződést a pályázat kiírójával. A régészeti eltárások után a kivitelező megkezdte a munkálatokat. A projekt három eleme Fő tér, mozi homlokzat és előcsarnok felújítás, a Fő utca 5-7-9. számú épületegyüttes rekonstrukciója) összesen 1,9 milliárd forint összköltségű, ebből a Fő tér 1,343 milliárd. A projekt támogatottsága közel 73 százalékos. A saját forrás 517 millió forint, az elnyert támogatás 1, 392 milliárd forint. A kivitelező jelenleg közel felét burkolta le a térnek - tájékoztatott a kft. ügyvezetője. Vörös László, a kivitelező Boroszlán Zrt. vezérigazgatója a konkrét munkálatokat foglalta össze.

 



- 2010. augusztus 26-án kötöttünk kiviteli szerződést a Fő tér rehabilitációs munkáira. A régészeti feltárást, az emiatti áttervezést és a közművek cseréjét követően nagy mennyiségű elektromos hálózatot, új közvilágítást építettünk ki, majd 2012. május 8-án a Plébánia-soron helyére került az első burkolati kő. Azóta 5800 négyzetméternyi területet burkoltunk le, itt már csak a támfalak, illetve a zöldterületek végleges befejezése van hátra. A jövő évi feladat a jégpálya megépítése, aminek az áttervezése most folyik - mondta el a vezérigazgató. Kedvezményezett, projektmenedzser és kivitelező egyetértenek abban, hogy a munka a jövő év nyarára teljes egészében befejeződhet.



 



Az elmúlt időszakban megépült 771 méter szennyvízcsatorna, 1504 méter csapadék-csatorna, 1323 méter ivóvíz- és locsolóvezeték, 2200 méternyi elektromos hálózat, 5800 négyzetméter burkolat, 2000 négyzetméter zöldterület, aminek csak a növényzettel való beültetése van hátra. A Fő tér burkolata természetes anyagból, 8-10-12 centiméter vastag lángolt gránitkövekből áll. A kövek vastagsága a forgalom terhelésétől függ. Ha elkészül a tér, összesen 13200 négyzetméter területet fed majd gránit kőburkolat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!