Pápa

2012.12.07. 11:08

Egy kiállítás tapasztalatai - Bezárt a pápai zsidó sorsokat bemutató tárlat

Pápa - Két szervezet, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület és a PÁZSIT (Pápai Zsidók Társasága), illetve egy magánszemély, Gyekiczki András munkájának köszönhető a pápai zsinagógában nyílt Elfeledett szomszédaink című kiállítás. A dokumentumok a városból 1944-ben elhurcolt zsidó származású polgároknak állít emléket.

Nagy Imre

A PÁZSIT-nak oroszlánrésze volt abban, hogy a címjegyzék alapján megtalálják azokat, aki fényképekkel, dokumentumokkal rendelkeztek, és hozzájárultak ahhoz, hogy ebből tárlat, illetve egy majdan elkészítendő album születhessen. A kiállítás kezdeményezője, az ezzel kapcsolatos pályázat írója a pápai származású Gyekiczki András volt. A kiállítás zárását követően ő foglalta össze a tapasztaltakat.

- Azt nem tudhattuk előre, hogy a kiállításnak ilyen meleg fogadtatása lesz. Ezt a vendégkönyvben tett nagyon sok bejegyzés is tanúsítja. Sokan jöttek a városon kívülről, a fővárosból és külföldről is. A megnyitón a túlélők leszármazottai közül ötvenketten vettek részt. A kiállításnak egyre nagyobb híre, kedvező sajtóvisszhangja lett - jó ismertetések és méltatások jelentek meg a magyar sajtóban -, ez hozta magával az újabb és újabb látogatókat. A sikerbe valószínűleg az is besegített, hogy a kiállításnak nyitottunk egy facebook oldalt, ahol a leglátogatottabb poszt 5837-es nézettséget ért el, de bármelyik bejegyzés is ezer-ezerötszáz fős napi látogatottságot jelentett. Azt gondolom, a város vezetése örömmel konstatálhatja azt, hogy a pápai zsinagóga egy ilyen kiállításnak adott otthont. Az anyagot a  zárás után lebontják, hiszen a vásznak a téli hidegnek, nedvességnek nem állnak ellen. A város elhatározásától függően várhatóan része lesz egy állandó kiállításnak, illetve ha erre van igény, akkor tavasszal újból megnyílik.  Ez függ attól is, hogy a város által megpályázott, a zsinagóga felújítását célzó uniós támogatást sikerrel gyűjtik-e be - fogalmazott Gyekiczki András, aki arról is beszélt, hogy  a látogatók zöme - a vendégkönyvben, illetve a facebookon - a kiállítás még egy nagy erényét megfogalmazta.

 

Az Elfeledett szomszédaink című kiállításnak hatalmas sikere volt. Sokan jöttek el megtekinteni a városon kívülről, a fővárosból és külföldről is. A megnyitón a túlélők leszármazottai közül ötvenketten vettek részt (Fotó: Gáspár Gábor)

A város által tárlatvezetésre felkért Simon Zsolt személyéről van szó. A történelem szakos tanár 2007-ben a zsinagóga építéséből írta szakdolgozatát, szakavatott kalauzolása nagyban hozzájárult a kiállítás sikeréhez.

- Értek olyan megkeresések, hogy a kiállítás angolra, vagy németre átfordított változatát mutassuk be külföldön is. Konkrétumoknál még nem tartunk, de ez is szóba került. A másik kihívás az, hogy miként lehet az anyagot, plusz a terjedelmében körülbelül háromszor annyi be nem mutatott dokumentumot hozzáférhetővé tenni. Már a megnyitó előtt elmondtam, hogy reményeim szerint ezt a hatalmas gyűjteményt egy albumban tesszük közzé. Most azon dolgozom, hogy ehhez megfelelő források álljanak rendelkezésre. Nagy vállalkozás, de a következő egy évben szeretném megcsinálni - mondta el a  szervező, majd arról is beszámolt, hogy  van a kiállításnak egy korábban nem várt eredménye is.

Az idelátogató pápaiak keresték azokat, akik az ő emlékezetükben éltek, és akik ennek a városnak a lakói voltak. Olyanokat is, akik a háború előtt éltek itt, de azokat is, akik csak a szüleiktől, nagyszüleiktől hallottak pápai zsidó sorsokról. Akik a harmincas évek végén, a negyvenes évek elején születtek, emlékeztek azokra, akik a háború után túlélőként visszajöttek, új életet kezdetek Pápán.

- Sokakat megtaláltak, másokról az elbeszélésekből, egyéb információk alapján tudtunk felvilágosítást adni.  Nagyon sok emlék, illetve benyomás idéződött fel, és újabb kapcsolatokra tettünk szert, ami alapján új fényképekhez, dokumentumokhoz jutottunk hozzá. A gyűjtőmunka tehát továbbra is folyik. Feltétlenül ki kell emelnem a város vezetésének maximális hozzáállását, illetve azt, hogy keddenként a hagyományőrző egyesület önkéntesei kalauzolták a látogatókat, és nagyon nagy munkát végeztek. Az egyesület elnöke, Politzer Sándor is sokat tett azért, hogy a kiállítás befogadása a lehető legerőteljesebb legyen - foglalta össze a tapasztalatokat Gyekiczki András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!