Pápa

2013.04.18. 09:30

A Székely Hadosztály története tablókon

A tavaly év végi levéltári könyvbemutatót a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosóján rendezett vándorkiállítás követte.

Nagy Imre

A Székely Hadosztály emlékezete című tárlat a történészek által eddig elhallgatott, mellőzött katonai alakulat hiteles bemutatása. A levéltárban annak idején a könyv szerzőivel, Nagy Szabolccsal, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának történész-levéltárosával és Gottfried Barnával találkozhattak az érdeklődők, akik Bene János múzeumigazgató kíséretében elmondták a kötet nem mindennapi keletkezési körülményeit. A beszélgetés egyértelművé tette, hogy a hadosztály (11918-1919) története sikertörténet: a tisztek és a legénység sikertörténete.

- Egy céljuk volt, megvédeni a Székelyföldet a keletről jövő ellenséggel szemben - fogalmazott Akkor Bene János. A közelmúltban Nagy Szabolcs invitálta a sajtó helyi munkatársait egy kis múltidézésre a kiállításra. Ennek anyaga már 2009-ben összeállt, azóta sikerült eljuttatni számos magyar városba határon innen és túl.

Nagy Szabolcs történész-levéltáros a téma kiváló szakértője (Fotó: Nagy Imre)

A történész a sajtóbeszélgetésen ismertette a kötet keletkezési körülményeit, kiemelte a legendás parancsnok, Kratochvil Károly alakját, majd beszámolt a hadosztály létrehozásának politikai, társadalmi hátteréről. Az alakulatot a román betörés ellen 1918 végén, Lukács Béla altábornagy kezdeményezésére állították föl, és sikereinek köszönhetően esélye lehetett volna akár a trianoni döntést is befolyásolni. A történelem azonban másként rendelkezett: a katonáknak le kellett tenniük a fegyvert.

A folyosón kiállított tablók a hadosztály történetér, törzsét, harcainak helyszínét, emlékének tovább élését mutatják be. A kiállítás április végéig tekinthető meg. Fotó: 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!