Pápa

2013.05.30. 11:37

Széljegyzetek a pápai Fő térről

Pápa - Előbb Somfai Balázs levéltáros mesélt a Griff szálló történetéről, most Mezei László építész csemegézett a Fő térrel kapcsolatos érdekességek, kuriózumok közül.

Nagy Imre

A Pápai Építész Stúdió Broadway VIP nevet viselő sorozata újabb előadására várták a közelmúltban az érdeklődőket.

Mezei László számtalan fórumon ismertette már a tér történelmi hagyományait, az Esterházy Károly püspök által inspirált régi-új elgondolásokat.

A megújuló Fő tér tervezésekor nem csupán a történelmi városszerkezetet, hanem a város szívének bővülő funkcióit is figyelembe kellett venniük a szakembereknek. Ám az építész témája ez alkalommal nem a tervezés folyamata, sokkal inkább a térrel kapcsolatos, kevésbé ismert történeteket osztotta meg a hallgatósággal.



Mezei László építész térképeken mutatta be a városépítő gróf elképzeléseit (Fotó: Nagy Imre)

A Széljegyzet - történetek, találgatások a Fő térről című előadásában azt hangsúlyozta, hogy bár a történelmi örökséggel együtt kell élni, a legizgalmasabb feladat az volt, hogy emellett miként adhatnak a térnek modern jelleget. Előadásában kitért a templom uralta tér történetére, változásaira, és arra is, hogy mely koncepció alapján születtek meg a mostani tervek. Előadását a szökőkút történetével, és mai formáját bemutató fotókkal zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!