Pápa

2013.07.05. 15:40

Az Önpörgéstől a Célgyűrűig és tovább

Bár a pápai vadászrepülő ezredet 2000-ben felszámolták, sokak életét meghatározó időszakként él számos katona, pilóta és műszaki emlékeiben. És hogy ezek az emlékek ne fakuljanak, arról a Honvéd Bajtársi Klub gondoskodik.

Nagy Imre

A klub léte veszélybe került, amikor a Helyőrségi Művelődési Otthon (Hemó) léte megkérdőjeleződött. És bár a huzavona sokáig tartott a város és a Honvédelmi Minisztérium között, a csapat együtt maradhatott a kedvelt helyszínen.

Voltak nehezebb, csendesebb időszakok a klub életében, de bajtársiasságban, összetartásban soha nem volt hiány. Ennek is köszönhető, hogy most ismét gazdag programmal lépnek a nyilvánosság elé. Legutóbbi összejövetelükre Kositzky Attila altábornagyot, a légierő nyugalmazott vezérkari főnökét, az egykori legendás pápai parancsnokot hívták meg, hogy elevenítse fel a légtérben átélt élményeit.

A nyugalmazott altábornagy, aki lélekben soha nem szakadt el a volt bajtársaktól és a pápai betontól, természetesen szívesen állt kötélnek, annál is inkább, mert ebben a körben mutathatta be a „Deltaszárnytól a fekete hölgyig” című könyvét. Előtte azonban rövid taggyűlést tartottak a volt katonák, ahol Major Anna, a klub vezetője a szeptemberi egészségnapra, majd egy, az árvízi helyzet miatt elmaradt közös kirándulásra irányította a figyelmet. Szó esett egy ugyancsak szeptemberi bajtársi találkozóról is.

Aztán elhangzott a „föl, vigyázz” vezényszó, mint annyiszor aktív korukban, majd a légierő „himnuszával”, a Száll a gép című indulóval köszöntötték a volt parancsnokot. Kositzky altábornagy elmondta, hogy több mint húsz éve járja az országot előadásaival, ezeken a maga készítette fotók segítségével mutatja be a vadászpilóták különleges világát. Fotóiból huszonnégy városban harminchét alkalommal már kiállítás is nyílt, a foglalkozás relikviáit pedig balatonfüredi lakásában őrzi, ahol szinte egy kis múzeumot rendezett be ezekből.

A legendás katona 43 éves pályafutásából 37 évig vadászpilótaként szolgált, huszonnyolc géptípuson repült, különböző rendfokozatokban és beosztásban. Összesen 6665 leszállást hajtott végre, ez mintegy 3369 repült órát jelent. Végigélte a repülősök ünnepnapjait, a dolgos hétköznapokat, majd nyugdíjazását követően alig egy évvel a pápai harcászati repülőezred megszüntetését is. Talán ebből a negatív élményből táplálkozik ironikus humora, amit vetített képes előadása során többször megcsillantott. Első könyve, az Önpörgés két kiadást ért meg, a mostani 2008-ban jelent meg, és szerves folytatása az elsőnek. A címben említett „fekete hölgy” egy második világháborús Lancaster-bombázóra utal, amin 1993-ban, egyik külföldi útja során alkalma nyílt repülni. Harmadik könyve a kiadónál van, nemsokára megjelenik, szintén beszédes: Égbolt pilóta nélkül? címen. De Kositzky Attila ma sem pihen, már készül a negyedik, a Célgyűrűben című könyv, amiben egy külön fejezetet szentel Antoine de Saint-Exupéry rejtélyes eltűnésének.

Fotó: Nagy Imre

A klubban tartott Életem és Pápa címet viselő előadása számos szívet megdobogtatott a teremben. Sorra kerültek elő a közös élmények, a mindenki által ismert személyek, és a jó sztorik, mert az altábornagy szinte minden fotóhoz különleges magyarázatot, életbölcsességet, megélt kalandot mellékelt. Mint elmondta, a gép hetvenkét szívdobbanásnyi idő alatt emelkedik tízezer méterre, az érzés pedig, amit mindez okoz, maga a felfrissülés, a megtisztulás. És hogy hiányzik-e mindez ma? Természetesen. Talán ezért is repült még nyugdíjazása után is, igaz kis Cessna gépeken. Ma már azonban mindez a múlté. A múlté, amire a klub tagjai együtt emlékeztek volt parancsnokukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!