Pápa

2013.10.06. 11:02

A hősökre emlékeztek

Pápa - Történelmünk egyik legsötétebb napjának nevezte a szónok, Magasy Zsolt ezredes a 164 évvel ezelőtti október 6-át. A város hagyományosan a Március 15. téren emlékezett az aradi tizenhármakra vasárnap délelőtt.

Nagy Imre

Nemzeti énekünk együttes éneklését követően a bázisrepülőtéren szolgálatot teljesítő Magasy ezredes emlékezett vissza a hős elődökre. Beszédében felidézte azokat a körülményeket, amelyek közt _ a már előre meghozott ítélet tudatában - a honvédtábornokok tárgyalása zajlott.



- Nem származásuk, hanem tetteik tették őket magyarokká - fogalmazott az ünnepség szónoka, aki kitért a szabadságharc bukásának további eseményeire, a később kivégzett húsz magas rangú honvédtisztre és az osztrák hadseregbe besorozott magyar honvédekre is.

– Legyen ez a mai nap tisztelgés minden katona előtt, akik a történelem során védelmezték hazánk függetlenségét - zárta beszédét Magasy Zsolt. Az emlékező műsor összeállításban a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói idézték fel a vértanúk alakját. Az ünnepi megemlékezés zárásaként a résztvevők elhelyezték a kegyelet koszorúit és virágait az ihászi csata emlékművénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!