Pápa

2014.02.10. 14:17

Mackók minden mennyiségben

Jó néhány éve hagyomány a Pegazus színházban, hogy a lépcső alatt alvó mackók, kibújva odújukból megszagolják az aktuális időjárást. És ha már kint vannak, kint is maradnak legalább egy hétig, hogy részesei legyenek a színház Nagy Mackókiállításának.

Nagy Imre

Ha egyszerre brummognának, talán még a falak is beleremegnének. De tudják, mi a rend, így hát csöndben, legfeljebb maguk közt dörmögve várják a látogatókat. Ezerötszáztizenhat maci szerteszét, ajtó mögött, asztalokon, fotelokban, falakon, fiókban, még a nézőteret is zsúfolásig töltve  szerez örömet egy héten át a gyerekeknek.

– A kiállítást a megszokott rendszer szerint szerveztük, a macik tematikusan, fajtánként, jelenetenként foglalnak helyet a színház szinte összes termében. Van egy kukucska-házunk, de megtartottuk a hagyományosakat, amik nagyon népszerűek a gyerekek körében. Így az Északi-sark, a barlang, és hasonlók idén is kikerültek. A figurák közt vannak  nagyon régiek is – mondta el Sarkadi Nagy László, a színház igazgatója, aki azt is elárulta, neki gyerekkorában ugyan nem volt macija, de ez nem akadályozza abban, hogy folyamatosan gyűjtse őket.

– A dolog úgy alakult ki, hogy amikor Pápára jöttünk, csináltunk egy pici mackókiállítást, vagy harminc darab foglalt helyet a lépcsőn. Az jól sikerült, majd a mackók elkezdtek szaporodni, és már jelentős, országosan is nagy számú gyűjteményt tudhatunk magunkénak. Idén éppen négyszázzal van több mackónk, mint a tavalyi évben volt – mosolyog az igazgató.

A kiállítás lassan kinövi a rendelkezésre álló helyet, ezért aztán az is elképzelhető, hogy a legközelebbi alkalomra már válogatni kell a számtalan dörmögő közül. Számos régi „kuncsaft”, visszajáró vendég tekinti meg a nem mindennapi tárlatot. 2013-ban, négy nap alatt ezerötszáz látogató volt kíváncsi a mindenféle formájú, öltözetű, színű és nagyságú mackókra. Ottjártamkor éppen a kemeneshőgyészi nagy-középsős ovisok járták a termeket kísérőikkel. A kiállítás hétfőtől péntekig várja a mackóbarátokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!