Pápa

2014.08.21. 17:37

A közösség ünnepe volt

Magyargencs - Feszes vigyázzban tisztelegtek a hagyományőrző honvédek a park bejáratánál.

Nagy Imre

Hagyomány a településen, hogy a falunap minden alkalommal ünnepi eseménnyel kezdődik. Idén az első világháborús emlékpark, a hősliget avatása vezette be az egész napos, közös együttlétet.

A háborúban elesett harminckilenc magyargencsi hős nevét táblába véste az emlékezet. Az ökumenikus istentiszteleten értük szólt, rájuk szállt az áldás.

Boros Tamás polgármester köszöntőjében felelevenítette az 1930-as években készült emlékpark történetét. – Olvasgatva a feliratokat, rég elfelejtett családnevekre, vagy most a településen élőkhöz nem köthető nevekre bukkanunk. Ezért a kollektív emlékezet őrizze meg valamennyiüket, és azt a tettet, amit véghez vittek. Megtették a legsúlyosabbat: életüket adták a hazáért. Isten áldja emléküket – fogalmazott a település polgármestere.

A közös ebéd, a csülkös bableves elfogyasztását követően Szili Ágnes, a Pápai Vízmű Zrt. munkatársa szólt a falu legnagyobb beruházásáról, az egészséges ivóvíz bevezetéséről. Ezután a szlovákiai Vajka polgárai mutatkoztak be. A két település közt több éve tartó baráti kapcsolat alakult ki, ezt fűzték most szorosabbra látogatásukkal. A szórakoztató programok közt a környező településekről érkezett táncos, énekes csoportok gondoskodtak a jó hangulatról.  A színpadi produkciókkal párhuzamosan a sportpályán számos kísérő program, köztük a PELC női labdarúgó csapatának bemutató mérkőzése várt az érdeklődőkre. Volt még tombola sorsolás és rock and roll bemutató, majd a Három Grácia zárta a hivatalos programot.

Pónifogatával részt vett az eseményen az utolsó környékbeli „betyár” is. A falunap amolyan Magyargencs-Magyargencs találkozó is volt egyben, hiszen hagyományosan erre az alkalomra számos, valaha itt élt, itt felnőtt „vendég” is hazalátogatott. Ők jóízű beszélgetéseken adtak számot arról, hogyan hasznosították mindazt, amit egykor itthon tanultak, megéltek. A kultúrházban méhészek, vadászok állítottak ki, illetve kézműves bemutató árulkodott a helyi értékek őrzéséről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!