Pápa

2015.09.06. 20:40

Az ügyészség atyjára emlékeztek

Pápa – A 190 évvel ezelőtt született Kozma Sándor királyi főügyészről és fiáról, Kozma Andor költőről emlékeztek meg a Széchenyi István utcában található közös emléktáblájuknál.

Polgár Bettina

A résztvevőket Marton István címzetes főügyészségi ügyész, a pápai járás vezető ügyésze köszöntötte. Ezt követően Orbán György címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, Veszprém megyei főügyész ünnepi beszédében visszatekintett Kozma Sándornak, a magyar királyi ál-lamügyészség megteremtőjének életútjára. – Előbb-utóbb minden igazán nagy egyéniséget elér a beskatulyázás veszélye, tevékenységükből csak egy-egy jelentős momentum marad meg az utókor emlékezetében. Kicsit így vagyunk ezzel Kozma Sándor jogász esetében is, akiről minden vonatkozó irodalom megállapítja, hogy ő volt az ügyészség atyja, ez azonban túlzottan leegyszerűsíti személyiségét – jegyezte meg a Veszprém megyei főügyész.

Mint mondta, Kozma Sándorban mély hivatástudat munkált, feladatait pedig a nagyfokú szakértelem mellett bölcsen és emberségesen látta el. – Az egykori királyi főügyész középiskolásként Petőfivel és Jókaival együtt koptatta a padot a Pápai Református Kollégiumban, ahol később fia, Kozma Andor is tanult. Kozma Sándor Pozsonyban jogot hallgatott, 1847-ben ügyvédi vizsgát tett, majd a szabadságharc kitörése után a honvéd sereg katonájaként több csatában is részt vett. 1861-től országgyűlési képviselő volt, 1869-ben a Kúria bírájává nevezték ki. 1872-től ő lett az új típusú intézmény, a királyi ügyészség főügyésze. Közel 25 éven keresztül vezette az ügyészi szervezetet – adott alapos életrajzi áttekintést Orbán György.

Az ünnepélyes rendezvényen Kovácsfiné Nagy Judit főügyészségi ügyész, a Vesz-prémi Járási Ügyészség vezetőhelyettes ügyésze elszavalta Kozma Andor Vágyak netovábbja című költeményét, majd a jelenlévők koszorúzással tisztelegtek a két egykori pápai diák emléke előtt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!