Pápa

2015.12.23. 20:17

Egy festő gazdag életműve

Pápa - Nagy Béla festményeiből nyílt tárlat a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont (JMSZK) emeleti előterében.

Molnár Tímea

Az emlékkiállítástjanuár 16-ig tekinthetik meg az érdeklődők.Nagy Béla 1923-ban szü-letett Cegléden, a Képzőművészeti Főiskolán tanulta az ecsetkezelést. Festői pályája nem bontakozott ki a maga teljességében, pénzkereső munkája a tanítás lett, emellett készített képeket szabadidejében.

Alkotott olajjal, tussal, szénnel, akvarellel, készített tájképet, életképeket, megörökítette a falusi élet mindennapjait. Megfestette önarcképét 15 évesen, majd érett férfiként, és az élete vége felé járó emberként is. Utolsó munkája egy veszprémi sikátort ábrázol. Ő maga 2009 nyarán letette a festőeszközöket, és fél év múlva, december 18-án betegségével küzdve távozott az élők sorából.

A JMSZK-ban megrendezett emlékkiállítás apropóját halála évfordulója adta. A tárlat megnyitóján Heitler László művész-tanár méltatta a festőt, Nagy Béláné pedig megköszönte az érdeklődőknek, hogy felkeresték a kiállítást. A nyilvánosság elé tárt képek átölelnek egy nagy korszakot, az 1950-ben keletkezett Levélírás című műtől a Balatoni hajófestés elnevezésű alkotáson át a 2000-es években megfestett, a bakonykoppányi családi házat megmutató munkákig bezárólag.Nagy Béla festményei szépek, harmonikusak, a legelnagyoltabb vonalvezetésűben is rendezőelv az esztétikum, a gazdag színvilág. Jól ille-nek hozzájuk a gitárdallamok, amelyeket Illés Csaba csalt elő hangszeréből a megnyitón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!