Pápa

2016.02.01. 18:04

A jövő természettudósai

Pápa - Hatodik alkalommal rendezte meg a pápai református gimnázium a Császár Elemér Természettudományos Csapatversenyt. A 7-8. osztályos diákok számára kiírt megmérettetést a Veszprémi Báthory István Általános Iskola tanulói nyerték.

Polgár Bettina

A fizika, biológia, földrajz, kémia és matematika tudományterületén mérték össze jártasságukat a Császár Elemér Természettudományos Csapatverseny résztvevői. Varga-Umbrich Károly, a pápai református gimnázium tanára, a rendezvény egyik szervezője elmondta, idén különösen nagy érdekődés övezte a programot, 23 háromfős csapat indult a szellemi erőpróbán. - A természettudományok népszerűsítésének szándékával indítottuk útjára hat évvel ezelőtt ezt a versenyt, mely az általános iskolák 7-8. osztályos tanulóinak szól, akiknek hamarosan dönteniük kell a továbbtanulást illetően. Így a résztvevő fiatalok egyúttal bepillantást nyerhetnek az oktatási intézményünk sokrétű tevékenységébe, találkozhatnak az itteni tanárokkal is - mutatott rá Varga-Umbrich Károly.

Mint mondta, a megmérettetésre a helyi és környékbeli iskolák mellett gyakran érkeznek hozzájuk nagyobb távolságokról, Győrből, Veszprémből és Székesfehérvárról is diákok. - A fiataloknak 70 perces időkorláton belül hat feladatot kellett megoldaniuk. Az azonban rajtuk állt, hogy ezeket miként osztják fel egymás között. Az első kör után a kísérleti fordulóra már csak a legjobb hat csapat jutott tovább - árulta el a szervező. Kiemelte, a rendezvény további célja, hogy a résztvevők többlettudással is gazdagodjanak. A természettudományos érdeklődésű tanároknak Fényes Tibor atomfizikus beszélt a kvarkokról, a gyermekek pedig Mérő László matematikus A korszerű tudás természete című előadását hallgathatták meg, eközben az oktatók a fiatalok feladatlapjait javították.

A fekete doboz elnevezésű kísérleti feladat kisebb-nagyobb fejtörést okozott a versenyzőknek
Fotó: Vallner Bettina

A Császár Elemér Természettudományos Csapatversenyt idén a Veszprémi Báthory István Általános Iskola nyerte meg, második helyen végzett a pápai Türr István Gimnázium csapata, a szintén helyi Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola diákjai pedig harmadikak lettek. A különdíjat teljesítményével a Városlődi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!